En politisk slider bliver løsgænger

Efter et helt liv som konservativ bliver Pia Christmas-Møller nu løsgænger - men hun vil fortsat støtte VK-regeringen.

Selv om Pia Christmas-Møller ikke altid har været enig med partiledelsen, har Det Konservative Folkeparti altid kunnet regne med hende. Hun har stillet op, når der var brug for det. Og det var ikke altid kærlige ord, hun blev belønnet med, når hun forsøgte at samle partiet og trække det længere ind mod midten.

Tirsdag aften gav hun op.

Efter 33 års medlemskab, heraf de 20 som folketingsmedlem, meddelte hun derfor De Konservatives partiformand, vicestatsminister Bendt Bendtsen, og gruppeformand Helge Adam Møller, at hun udtræder af såvel parti som folketingsgruppe, og fortsætter som løsgænger i Folketinget.

På sin hjemmeside skriver den 46-årige politiker, at beslutningen har været længe undervejs, men at hun må konstatere, at ledelse- og debatforholdene i Det Konservative Folkeparti har udviklet sig til et punkt, hvor hun ikke længere har den nødvendige respekt for og tillid til ledelsen.

»Det livssyn og de værdier, jeg i alle årene forud har søgt at kæmpe for igennem Det konservative Folkeparti, har jeg fortsat udelt. Nu må jeg blot søge dem fremmet på en anden platform. De holdninger, jeg gik til valg på, har jeg selvfølgelig fortsat, ligesom jeg naturligvis også fortsat støtter en VK-regering,« hedder det blandt andet.

Pia Christmas-Møller tørnede sammen med partiledelsen, da hun i september umiddelbart før partiets landsråd blev beskyldt for illoyalitet, fordi hun i en række kronikker gik mod partiets linje og krævede en dansk folkeafstemning om den nye EU-reformtraktat (Lissabon-traktaten, red.). Det fik Helge Adam Møller til at true med, at udtalelserne kunne få konsekvenser for hende.

Bendt Bendtsen bankede sin politiske ordfører på plads, efter at kravet om folkeafstemning havde skabt rystelser internt i regeringen. Hammeren faldt da også i forbindelse med konstitueringen efter valget, hvor hun blev frataget gruppeformandsposten.

Pia Christmas-Møller blev medlem af Konservativ Ungdom (KU) som 16-årig. To år blev hun indvalgt i partiets hovedbestyrelse og blev samtidigt valgt som formand for KU.

I 1987 blev hun indvalgt i Folketinget. Hun har været finansordfører, socialordfører og arbejdsmarkedsordfører. Og da partiet i 1998 var ved at knække over på midten, efter at Per Stig Møller havde overtaget formandsposten efter Hans Engell, blev hun i en overgangsperiode på 17 måneder formand for partiet

/ritzau/