Christmas-Møller melder sig helt ud af partiet

OPDATERET: Det konservative folketingsmedlem Pia Christmas-Møller melder sig ud af Det Konservative Folkeparti og bliver løsgænger. »Berøringsangst for en konstruktiv debat,« erklærer hun om ledelsen af folketingsgruppen. Utilfredsheden begyndte tilsyneladende efter reaktionerne på hendes kronik i Berlingske Tidende. Dokumentation: Pressemeddelelsen fra Pia Christmas-Møller

Pia Christmas-Møller vil ikke længere være medlem af Det Konservative Folkeparti. Hun vil dog fortsat støtte VK-regeringen. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Den kendte konservative folketingspolitiker, Pia Christmas-Møller har ikke blot forladt den konservative gruppe på Christiansborg - hun har også meldt sig ud af Det Konservative Folkeparti, oplyser kilder på Christiansborg.

Partiets formand Bendt Bendtsen, ventes at komme med en erklæring om Pia Christmas-Møllers brud med gruppen og partiet efter gruppemødet senere på formiddagen.

Pia Christmas-Møller offentliggjorde omkring midnat i aftes en pressemeddelelse, hvori hun fastslår, at hun har mistet tilliden til den konservative ledelse. I pressemeddelelsen konstaterer hun, at ledelses- og debatforholdene i Det konservative Folkeparti har udviklet sig til et punkt, »hvor jeg ikke længere har den nødvendige respekt for og tillid til ledelsen,« som Pia Christmas-Møller skriver.

Det er blandt andet den ballade, der opstod, da hun 28. september - kort før det konservative landsrådsmøde - i en kronik i Berlingske Tidende
foreslog en folkeafstemning om EU's reformtraktat, der er en medvirkende årsag til, at Pia Christmas-Møller trækker sig.

Hermed afslutter Christmas-Møller 33 års medlemskab af Det konservative Folkeparti.

Vil fortsat støtte VK-regeringen
Umiddelbart får det ikke nogen konsekvens for regeringen, da Pia Christmas-Møller i sin pressemeddelelse fastslår, at hun fortsat vil støtte VK-regeringen.
I pressemeddelelsen skriver hun blandt andet, at det har været en pinefuld beslutning at tage:

»Særligt fordi mine tanker har kredset om de lokale tillidsfolk, KU'ere og partimedlemmer, der har kæmpet med og for mig bl.a. i valgkampen. De tusinder, der også ved det seneste valg viste mig den store tillid at stemme på mig og derved gav mig førstepladsen blandt de konservative i Nordsjælland på trods af, at jeg dér var helt ny kandidat, har selvfølgelig også fyldt utrolig meget. Afgørende for min beslutning har været at vurdere, hvordan jeg bedst kan kæmpe videre for netop de holdninger, jeg er blevet valgt på.

Det livssyn og de værdier, jeg i alle årene forud har søgt at kæmpe aktivt for igennem Det konservative Folkeparti, har jeg fortsat udelt. Nu må jeg blot søge dem fremmet på en anden platform. De holdninger, jeg gik til valg på, har jeg selvfølgelig fortsat, ligesom jeg naturligvis også fortsat støtter en VK-regering.
Det er ikke min hensigt at udløse en offentlig uro om de interne forhold i Det konservative Folkeparti. Jeg er imidlertid på ny blevet bragt i en situation, hvor jeg er tvunget til at tage aktivt stilling til de vilkår, ledelses-og debatkulturen har ført til.

Berøringsangsten for en konstruktiv politisk debat slog for mit eget vedkommende ud offentligt med reaktionen på mine kronikker fra dagene omkring landsrådet, hvor jeg lagde op til en debat om dels ligestilling med et forslag om en ligestillingskommission og dels om EU med en personlig tilkendegivelse, der var positiv overfor at lade vælgerne stemme om reformtraktaten. Magt- og ledelseskulturen blev senest demonstreret i forbindelse med konstitueringen efter valget.

Arbejdsvilkårene for mig personligt har nu ganske simpelt udviklet sig in absurdium,« skriver Pia Christmas-Møller.