EL: Topkarakterer til F-35 lugter af »bestillingsarbejde«

Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører ligner det aftalt spil, hvis det holder stik, at Forsvarsministeriets kampflykontor på alle parametre vurderer F-35 som en vinder.

Eva Flyvholm (EL) mener, at anbefalingen af Joint Strike Fighter ligner bestillingsarbejde.
Læs mere
Fold sammen

Torsdag morgen erfarede Radio 24syv, at Joint Strike Fighter F-35-kampflyet får topkarakterer over hele linjen hos Forsvarsministeriets kampflykontor, der netop har afleveret deres rapport til ministeren.

Spørgsmålet er, om det er for godt til at være sandt, lyder det forsvarsordfører Eva Flyvholm fra Enhedslisten.

»Det peger i retning af, at der i høj grad er tale om bestillingsarbejde, og det har hele tiden ligget i kortene, at Danmark ville vælge F-35. Når det nu forlyder, at kampflykontoret på alle parametre vurderer, at F-35 er det bedste fly, kan jeg ikke lade være med at undre mig. For det første er der så ekstremt store tekniske problemer med F-35-flyet, at det kan få indkøbet af IC4-togene til at fremstå som en succeshistorie,« siger forsvarsordføreren og henviser til, at rapporter fra amerikanske myndigheder.

»Det amerikanske forsvar har jo selv peget på kæmpestore problemer med udviklingen af flyet. Der er blandt andet problemer med motoren og softwaren. I Australien, hvor de har valgt at købe F-35-flyet, raser debatten, netop fordi der har været så store tekniske og prismæssige problemer. Canada havde også oprindeligt besluttet at købe F-35, men de har nu bakket ud og igangsat en åben proces med flere kandidater,« siger Eva Flyvholm.

Men er det ikke forståeligt, når man har med et så nyt og avanceret fly at gøre, at der er nogle fejl i den her del af processen?

»Man må forvente, at mange af de her fejl heller ikke vil være rettet, når Danmark engang skal have det fly. Og det er da meget, meget relevant at forholde sig til. Det kan betyde, at man køber et kampfly, som ikke virker og kommer til at koste en formue i reparationer. Det er partierne, der gerne vil købe kampfly, nødt til at forholde sig til,« siger Eva Flyvholm:

»Og selv på en god dag, hvis de her mange fejl bliver rettet, så er F-35 stadig et fly, som er udviklet til angrebskrig. Til at kunne bombe andre lande. Det er ikke et fly, hvis stærke side er territorialforsvar. Det er meget tvivlsomt, om det overhovedet vil kunne fungere over arktis. Det rejser spørgsmålet, om det fly overhovedet nogensinde - selv når det er færdigt - vil være velegnet til de opgaver, som jeg troede, det også skulle løse.«

Forsvarsordføreren fra EL sætter også spørgsmålstegn ved, hvordan kampflykontoret kan komme frem til, at F-35eren angiveligt også er den bedste til prisen.

»Vi snakker om et fly, der koster op mod en milliard kroner stykket, og som vi ved, der vil være kæmpestore driftsudgifter forbundet med. Det virker simpelthen mærkeligt, at det kommer ud som den bedste pris. Det vil jeg nu spørge ministeren til. Jeg kunne også godt være bekymret for, om flykontoret har taget producentens egne tal for lidt for gode vare. Lockheed Martin har nogle meget optimistiske forudsigelser for prisen på deres fly i fremtiden, men ifølge flere eksperter holder de ikke i betragtning af de store udviklingsproblemer,« siger Eva Flyvholm, der ser frem til at se materialet fra kampflykontoret.

»Selv om jeg kan være i tvivl om, hvor meget af det offentligheden får at se,« tilføjer hun.

Men har du grund til at tvivle på, at folkene på kampflykontoret har gjort deres arbejde godt nok?

»Jeg tror, de har gjort et grundigt arbejde. Men hvis det kun er de politisk belejlige konklusioner, vi får at se og høre, så mener jeg, det er meget problematisk. Og det er det, jeg er bekymret for,« siger Eva Flyvholm.

Hvorfor skulle F-35eren være et politiske belejligt valg?

»Det her handler først  og fremmest om den militærpolitiske alliance med USA. Det er vigtigt for amerikanerne at få et land mere ombord i det her F-35-projekt, og jeg tror, det er hovedårsagen til, at kampflykontoret kårer det fly som vinder. Jeg synes, det virker som voldsomt meget, at bruge 30 mia. kroner og mere i løbende udgifter på at give et tilskud til den amerikanske militærindustri,« siger Eva Flyvholm.