Dobbeltmandater scorer millioner på politisk arbejde

Ti folketingsmedlemmer, der også har plads i kommunalbestyrelser, tjente sidste år mere end en million kroner på det politiske dobbeltarbejde.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder det igen og igen fra Venstre. Og det må man sige, at det kan for de ti Venstrefolk, der for øjeblikket sidder i både Folketinget og byråd rundt omkring i danske kommuner.

Flere af dem tjener så gode penge på det politiske dobbeltarbejde og diverse bestyrelsesposter, at de sidste år fik langt over en million kroner ind på bankkontoen, skriver Ugebrevet A4.

En kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget, viser, at en stribe af dobbeltmandaterne har indtægter, der svarer til en ministerløn. I 2014 lød for eksempel justitsminister Mette Frederiksens (S) og socialminister Manu Sareens (R) løn på 1,15 millioner kroner, og det kan flere af dobbeltmandaterne sagtens matche.

Venstremanden Lars Christian Lilleholt (V), der har plads i både Odense kommunalbestyrelse og Folketinget, tjener således mere end 1,2 millioner kroner om året på sit politiske arbejde samt de bestyrelsesposter, der følger med det kommunalpolitiske job, skriver Ugebrevet A4.

Også Venstrefolkene Jan E. Jørgensen (V) og Jens Ejner Christensen (V), der sidder i henholdsvis Frederiksberg og Vejle byråd, tjener på den pæne side af en million kroner om året for deres politiske dobbeltarbejde.

En stribe dobbeltmandater fra Dansk Folkeparti har også millionindtægter på det politiske arbejde. Liselott Blixt (DF) fra Greve, René Christensen (DF) fra Guldborgsund og Mikkel Dencker (DF) fra Hvidovre kan alle hæve i omegnen af en million kroner årligt for deres politiske dobbeltarbejde.

Det viser kortlægningen af samtlige 25 dobbeltmandaters vederlag i 2014, skriver Ugebrevet A4.

Det kommer bag på valgforsker på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet professor Rune Stubager, at politikere med en stol i både Folketinget og en kommunalbestyrelse tjener over en million kroner om året.

»Det er nye oplysninger for mig, at dobbeltmandaterne tjener så godt, og jeg tror også, at det vil være nyt for vælgerne, at beløbene er så høje,« siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

BNB