»Det er vigtigt med religionsfrihed, men det er bare noget andet, end at du ikke kan se folks ansigt«

Interview med den radikale ordfører Lotte Rod, som går imod den hidtidige parti linje med et ønske om forbud mod niqab og burka.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale har skiftet holdning til muslimske kvinders ret til at bære burka og niqab. Den fungerende politiske ordfører Lotte Rod støtter nu et forbud mod de to beklædningstyper, der dækker henholdsvis hele ansigtet og hele ansigtet bortset fra øjnene.

Holdskiftet kommer ovenpå, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har bakket op om Belgiens forbud mod niqab og burka, fordi det tjener den nationale sammenhængskraft, hvilket straks har fået Danske Folkeparti og De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, til at foreslå et lignende forbud i Danmark.

Naser Khader foreslog allerede i 2009 et burka forbud, men dengang mente Justitsministeriet at et forbud ville være imod både Grundloven og menneskerettighederne. Under folketingsdebatten i 2009 var De Radikale dog ikke bare imod forslaget af juridisk tekniske årsager, de mente også at der var tale om et indgreb i den personlige frihed.

Lotte Rod, du siger, at I før har været imod forbuddet, fordi det blev brugt som symbolpolitik. Hvad er det, som gør, at forbuddet ikke længere er symbolpolitik ?

»Det er symbolpolitik, hvis man bare i sig selv forbyder burka, for der er meget få, som går i dem her i landet, så et burkaforbud løser ikke noget i sig selv. Det, jeg gør nu, er at prøve at række hånden frem til regeringen og spørge, om vi ikke sammen skulle prøve at løse problemet ved at lave en indsats for de piger, som bliver udsat for social kontrol og undertrykkelse,« siger Lotte Rod.

Er vi enige om, at vi snakker om både burka (som ekstremt få, om nogen bærer i Danmark red.,) og niqab (som lidt flere går i red.,), for det er det forbuddet dækker i Belgien, og som DF har forslået her ?

»Ja, det er mit udgangspunkt, men jeg mangler stadig at læse fuldstændig ind i hvad er det menneskerettighedsdomstolen siger, og i øvrigt snakke med de andre radikale om hvor, vi lægger vi det rigtige snit,« siger Lotte Rod.

Det vil sige altså sige, at det ikke er clearet med den politiske top i partiet ?

»Nej, det er det ikke. Det her er min personlige holdning.«

Hvad med de kvinder, som går med niqab frivilligt, og vil blive ramt af et forbud ? Kan du være sikker på, at alle, som går med niqab, er tvunget til det?

»Nej det kan jeg ikke vide, og derfor kommer jeg også til at læse mig endnu mere ind i hvad er det at menneskerettighedsdomstolen har sagt. Det er også derfor jeg siger, at for os radikale giver det kun mening, at et forbud bliver fulgt op af initiativer, som kan støtte piger, som skal ud af undertrykkelse,« siger Lotte Rod.

I 2009 sagde I, at et burka forbud var imod ytringsfriheden. Er den personlige ret til at udtrykke sig gennem det tøj, man vil, ikke længere vigtig for jer ?

»Jo, ytringsfriheden er vigtig, men der er jo også en frihed i, at når man går på gaden i Danmark kan se folks øjne og deres ansigt. Og det er jo en balance vi opvejer, og her spiller det jo ind, at menneskerettighedsdomstolen skelner mellem tørklæder og burka, og siger at det ikke er religiøs frihed men derimod undertrykkelse, når man er dækket helt til på den måde med burka,« siger Lotte Rod.

Den daværende radikale ordfører Lone Dybkjær sagde dengang, at hun frygtede at et forbud ville føre til endnu mere isolation for disse kvinder, fordi de ikke ville få lov til at gå ud uden niqab. Er du uenig i det ?

»Nej, jeg er enig i, at et forbud alene nok bare vil lede til, at flere bliver spærret inde, og det er bestemt en af grundene til, at det radikale venstre har været meget tilbageholdende i forhold til et forbud. Det er derfor, jeg siger, at indsatsen skal gå på to ben, vi skal også hjælpe de kvinder, som har brug for at komme ud af social kontrol og undertrykkelse, for dem hjælper et forbud jo ikke noget i sig selv,« siger Lotte Rod.

Så for jer vejer det, at man kan se folks øjne og ansigt, altså højere end den personlige frihed ?

»Ja, specifikt på Burka, ja. Men det er meget vigtig for mig, at det her ikke bliver sådan en generel hetz, som Dansk Folkeparti jo nogle gange gør det, hvor de også siger alt muligt om tørklædet, som for mig er noget andet. Jeg synes, det er vigtigt, at der er religionsfrihed, men det er bare noget andet, end at du ikke kan se folks ansigt« siger Lotte Rod.