Angela Merkel klar til tysk burkaforbud

Den tyske kansler er blevet genvalgt som CDU-formand med ønsket om et tysk burkaforbud, »hvor end det er muligt«. Eksperter tvivler på udsigterne til en burkalov i Tyskland.

German Chancellor and leader of the conservative Christian Democratic Union party CDU Angela Merkel addresses the CDU party convention in Essen, Germany, December 6, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til den tyske kansler, bør burkaer forbydes. På CDUs partikongres i Essen i Nord­rhein-Westfalen vakte Angela Merkel tirsdag opsigt med budskabet om nødvendigheden af et burkaforbud. I sin tale til de delegerede talte Merkel om et forbud mod »Vollverschleierung« (ansigtsdækkende slør, red.), der i praksis omfatter islamisk hovedbeklædning som niqab og burka.

I Tyskland hører det til »mellemmenneskelig kommunikation (…) at vise sit ansigt,« sagde kansleren, der blev mødt med klapsalver fra de delegerede:

»Derfor hører tilsløring af ansigtet ikke hjemme hos os. Det burde være forbudt, hvor end det er muligt,« fremhævede Angela Merkel.

Dermed lægger kansleren, der tidligere har betegnet burkaforbud som en »hindring for integrationen«, op til en markant holdningsændring i sit parti, CDU.

Mens indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU) i længere tid har argumenteret for et forbud mod tilsløring af ansigtet i skoler og offentlige institutioner, afviste kansleren på en international kongres om religionsfrihed i september behovet for et generelt burkaforbud i Tyskland.

Hvorvidt et konsekvent burkaforbud kan gennemføres i Tyskland, er fortsat usikkert. Flere juridiske eksperter vurderer dog, at et generelt burkaforbud kan stride mod den tyske grundlov.

Merkel: Ingen ny flygtningekrise

På partikongressen blev Merkel med 89,5 procent af de delegeredes stemmer for niende gang valgt som formand og kanslerkandidat forud for forbundsdagsvalget i efteråret 2017. Alligevel er der tale om en bekymrende udvikling for kansleren, idet hun i 2014 blev genvalgt med 96,7 procent af stemmerne.

Ikke mindst kanslerens flygtningepolitik har gjort hende upopulær i visse konservative kredse. På kongressen afviste Angela Merkel imidlertid overordnede kursændringer i flygtningepolitikken, men annoncerede i stedet en række asyl­stramninger, der blandt andet skal gøre det lettere for myndighederne at hjemsende afviste asylansøgere.

»Ikke alle de 890.000, der ankom sidste år, kan eller vil blive i Tyskland,« sagde Angela Merkel i Essen og lovede samtidig tyskerne at forhindre en gentagelse af flygtningekrisen.

»En situation som i sensommeren 2015 må ikke gentage sig,« sagde Angela Merkel og pegede på EUs flygtningeaftale med Tyrkiet som en politisk succes, der »dagligt redder liv«.

Kansleren leverede dog også en kritisk replik til den ofte hadefulde debat om flygtninge og indvandrere på de sociale medier:

»Til sandheden hører også, at man nogle gange har det indtryk, at visse folk, der er vokset op i Tyskland, hurtigst muligt trænger til et integrationskursus«, sagde Merkel.