Danskernes dom: Inger Støjberg er regeringens mest populære minister

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) giver sine ministerkollegaer baghjul i Gallup-måling, hvor statsministeren kommer ind som nummer to. Vælgerne giver dog samtidig Løkkes nye regering en ganske kold skulder.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den minister i trekløverregeringen, der har gjort det bedst, er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Sådan lyder vurderingen fra vælgerne i en måling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

På en skala fra 1 til 100 over, hvor godt de enkelte ministre har bestridt jobbet, giver vælgerne Inger Støjberg en score på 50,21 point, hvilket er 3,39 point bedre end statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som indtager andenpladsen med 46,82 point.

Også finansminister Kristian Jensen (V) kommer på podiet med 45,68 point, mens skatte­minister Karsten Lauritzen (V) får 45,14 point og indtager fjerdepladsen. Femtepladsen går til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) med 41,9 point.

Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har Inger Støjberg formået at markere sig stærkt.

»Inger Støjberg har en meget klar profil, som hun trækker både venstrevælgere og vælgere fra hele DF-segmentet på. Hun har været ret klar i mælet og har stået for en strammere kurs over for udlændinge, som især de blå vælgere gerne vil have det,« siger Kasper Møller Hansen. Det overrasker dog valgforskeren, at Lars Løkke Rasmussen ligger så lunt i svinget det hektiske efterår taget i betragtning.

»I tidligere målinger har Lars Løkke Rasmussen fået gevaldige hug. Han står godt efter et efterår, hvor det ikke lykkedes at lande en 2025-aftale,« siger Kasper Møller Hansen.

Nederst på listen finder man transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) med 22,39 point, ældreminister Thyra Frank (LA) med 23,66 point og børne- og socialminister Mai Mercado med 26,52 point. De er alle nye ministre.

Og de nye ministres karakterer skal da også ses i lyset af, hvor godt et kendskab vælgerne har til dem, mener Kasper Møller Hansen.

»Vælgerne er notorisk skeptiske. Hvis ikke vælgerne kender ministrene, så bliver ministrene vurderet dårligere. Det er altså ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt ministeren har gjort det godt eller dårligt, men også et spørgsmål om man kan lide ministerens politik og personen bag,« forklarer valgforskeren.

Pape stryger til tops blandt de nye

Det Konservative Folkepartis partileder, justitsminister Søren Pape Poulsen (K), er den af de nye ministre, der klarer sig bedst. Vælgerne giver den tidligere Viborg-borgmester 41,03 point, som rækker til sjettepladsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ligger på en 16. plads med 28,9 point.

I slutningen af november kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen præsentere en ny regering med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance som nye regeringspartnere. Det skete, efter at Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, truede med at vælte den tidligere V-regering, hvis ikke topskatten blev sænket med fem procentpoint. Dette ultimative krav lammede forhandlingerne om 2025-aftalen.

Selv om en større politisk hårdknude nu er løst, så får den nye regering alligevel en hård medfart af vælgerne.

Efter en måned i arbejdstøjet giver vælgerne regeringen en gennemsnitlig karakter på 3,39 på 7-trinsskalaen. En karakter der gives for »den jævne præstation«. Dermed falder det samlede gennemsnit med 0,41 i forhold til sidste år, hvor vælgerne gav den tidligere V-regering 3,8 i karakter.

Vælgerne mener heller ikke, at det hverken er bedre eller dårligere, at regeringen nu består af tre partier og ikke kun af Venstre. 28 procent af vælgerne svarer, at det er bedre med udvidelsen af regeringen, mens andre 28 procent mener, at det er dårligere. 30 procent af vælgerne mener ikke, at det gør nogen forskel. De resterende 13 procent af vælgerne er i tvivl om dette spørgsmål.

»Vi har en ny regering, som borgerne skal lære at kende, og de skal lære, hvad den står for. Skepsissen er grundlæggende, at vælgerne mangler kendskab til ministrene. Jeg synes, at regeringen får en pæn karakter i forhold til, at den ikke er ældre, end den er,« siger Kasper Møller Hansen.