Dansk Erhverv: »Statsministeren må gerne have os i tankerne, når han afmelder statsbesøg«

Som reaktion på den eskalerede konflikt mellem Tyrkiet på den ene side og Holland og Tyskland på den anden, vil den danske statsminister udskyde besøget fra Tyrkiets premierminister. Erhvervslivet er nervøse for, hvad det vil betyde for dansk eksport og opfordrer statsministeren til at have erhvervslivet i tankerne, når han agerer.

Foto: YVES HERMAN

Husk lige os.

Sådan lyder opfordring fra en af Danmarks største erhvervsorganisationer, Dansk Erhverv, der med bekymring kigger på de seneste dages politiske udviklingen mellem Danmark og Tyrkiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har nemlig søndag meldt ud, at han ønsker at udskyde besøget fra den tyrkiske premierminister, der var ventet senere i marts.

Dansk Erhverv understreger, at det er op til politikerne at beslutte, hvordan de vil agere på den internationale politiske scene. Men organisationen opfordrer alligevel til, at statsministeren har det danske erhvervsliv i tankerne, når han træffer den type beslutninger.

Tyrkiet bliver nemlig et vigtigere og vigtigere land for dansk eksport, og mange danske virksomheder anser Tyrkiet for et stort eksportmarked.

»Vi balancerer på en knivsæg, når der opstår diplomatiske forviklinger. Så er der ikke langt til, at en politiker i Tyrkiet opfordrer tyrkiske forbrugere til at fravælge danske varer,« siger Michael Bremerskov, chefkonsulent i EU og International afdeling ved Dansk Erhverv.

»Vi holder ekstremt meget øje med situationen. Der er ikke indført sanktioner endnu, men vi ved ikke, hvordan konflikten vil udvikle sig,« siger han.

Micahel Bremerskov understreger, at Tyrkiet er blevet et væsentligt marked for Danmark og forklarer, at der i øjeblikket afsættes mere eksport til Tyrkiet end til lande som for eksempel Canada, Schweiz, Rusland og Sydkorea.

Også Dansk Industri påpeger, at dansk eksporthandel til Tyrkiet går rigtigt godt.

»Vi er selvfølgelig nervøse for situationen, for så snart der er politisk usikkerhed er det ikke gavnligt for samhandel mellem to lande. Vil Tyrkiet iværksætte sanktioner mod EU, vil det være kedeligt, men det vil ramme Tyrkiet hårdere, end det vil ramme EU,« siger underdirektør ved Dansk Industri, Peter Thagesen.

http://bem-upload-bdk.s3.amazonaws.com/upload/webred/grafikker/2017/marts/dansk-samhandel-med-tyrkiet_web.png

International optrapning

For at forstå årsagen til statsministerens ønske, spoler vi tiden et par dage tilbage. For den tyrkisk-danske udvikling starter et helt andet sted end i Danmark - nemlig i Tyskland.

Således har Tyskland og Tyrkiet i løbet af marts diskuteret en tyrkisk fængsling af den tysk-tyrkiske journalist Deniz Yücel, som kansler, Angela Merkel, har kaldt »bitter og skuffende«. Ligesom aflysningen af tyrkiske vælgermøder i Tyskland, har fået den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, til at sammenligne tyskernes opførsel med nazisternes.

I løbet af weekenden blev den internationale konflikt eskaleret yderligere, da regeringen i Holland lørdag valgte at trække landingstilladelsen tilbage for det fly, hvormed Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, skulle lande i Holland.

Det fik Erdogan til også at kalde Holland for nazister og fascister.

Den tyrkiske minister var taget til Holland for at være en del af et vælgermøde forud for næste måneds folkeafstemning i Tyrkiet, der skal afgøre om præsidentembedet kan få udvidede beføjelser.

Den hollandske regering forbød dog den tyrkiske minister at være med til vælgermøderne, men ministeren meddelte, at han alligevel ville deltage. Efterfølgende blev landingstilladelsen altså inddraget, og minister Mevüt Cavusoglu sagde derfor til CNN, at Tyrkiet vil indføre tunge sanktioner mod Holland, hvis besøget blokeres.

Venstre: Det er en politisk beslutning

Finansordfører for Venstre, Jacob Jensen, hilser erhvervslivets udmelding velkommen. For regeringen er bevidst om, at Tyrkiet er en vigtig samhandelspartner.

Men han tilføjer, at beslutningen i sidste ende er politikernes:

»Der er ikke nogen, der ønsker denne situation. Men vi er nødt til at kigge på, hvilke interesser der tjener Danmark bedst. Det er en turbulent situation, vi står i, og derfor er det fornuftigt, at statsministeren ser situationen an, inden vi kaster os ind i kampen,« siger Jacon Jensen (v) med henvisning til både de internationalt politiske interesser og danske handelsinteresser.

LÆS MERE