Tyrkiet kræver hollandsk politi undersøgt ved ministerbesøg

En episode lørdag aften i Rotterdam, da politiet stoppede tyrkisk minister, skal undersøges, kræver Tyrkiet.

Lørdag blev familieminister Fatma Betul Sayan Kaya stoppet af politiet ved det tyrkiske konsulat i Rotterdam. Hun blev bedt om straks at finde den hurtigste vej ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

Politiets behandling af tyrkiske demonstranter og en tyrkisk familieminister lørdag aften i Rotterdam får nu Tyrkiet til at kalde Hollands topdiplomat til samtale i udenrigsministeriet i Ankara.

En kilde i ministeriet siger, at hollænderne har handlet i strid med Wienerkonventionen. Den handler om diplomatiske forbindelser mellem lande.

Lørdag blev familieminister Fatma Betul Sayan Kaya stoppet af politiet ved det tyrkiske konsulat i Rotterdam. Hun blev bedt om straks at finde den hurtigste vej ud af landet.

Hundredvis af tyrkere med flag var samlet foran konsulatet. Politiet forsøgte at opløse folkemængden med brug af vandkanoner og hunde.

Tyrkiet siger, at betjentenes indgreb var ude af proportioner. De kræver en undersøgelse af politiets handlinger.

Det skal Hollands charges d'affaires forklare i udenrigsministeriet i Ankara.

»Det tyrkiske samfund og borgere fik en dårlig behandling med umenneskelige og ydmygende metoder. De blev brugt ude af proportioner mod folk, som benyttede retten til fredelig forsamling«, skriver ministeriet.

Tyrkiet kræver en offentlig og skriftlig undskyldning til ministeren og diplomater.

Det er tredje gang siden lørdag, at den hollandske diplomat bliver kaldt til samtale.

Det forlød i weekenden, at Hollands ambassadør ikke er i landet i øjeblikket. Ambassadøren er heller ikke velkommen tilbage, meddelte Tyrkiet søndag.

Holland har mandag formiddag advaret egne borgere i Tyrkiet. De skal passe på under de aktuelle spændinger, hedder det.