Løkke i blød landing i Tyrkiet-strid: Derfor kan tyrkerne føle sig slemt stødt

Man kan ikke være venner med alle. Men man kan da forsøge, og det gør statsminister Lars Løkke Rasmussen så i kontroversen om et nært forestående besøg i Danmark af Tyrkiets premierminister Binali Yildirim.

Lars Løkke Rasmussen under et pressemøde med Tyrkiets premierminister Yildirim i Ankara i december 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et forsøg på at balancere mellem hensynet til det dansk-tyrkiske forhold og hensynet til Danmarks EU-partnere foreslår Lars Løkke Rasmussen (V), at besøget om en uge af den tyrkiske regeringschef udskydes.

Du er velkommen i Danmark, bare ikke lige nu, er beskeden fra Lars Løkke.

Hans væsentligste begrundelse for at udskyde besøget er, at en række andre EU-lande, herunder Tyskland og Holland, har nægtet tyrkiske ministre indrejse. Derfor kan det se ud, som at Danmark ser mildere på den demokratisk mere og mere omstridte tyrkiske regering, hvis Lars Løkke i næste weekend beværter den tyrkiske premierminister.

I skrivende stund står det ikke klart, om Tyrkiet nikker ja til forslaget om en udskydelse.

Men den tyrkiske premierminister og landets præsident Erdogan har reageret meget vredt på beslutningen i andre EU-lande om at nægte tyrkiske ministre indrejse og afholde valgmøder forud for den tyrkiske folkeafstemning i næste måned om en ny forfatning, der vil give præsident Erdogan endnu mere magt.

Og premierministerens planlagte, men nu usikre besøg i Danmark har tilmed en anden karakter: Det er et længe aftalt såkaldt arbejdsbesøg og en genvisit efter Lars Løkkes besøg i Tyrkiet for fire måneder siden.

Med andre ord er formålet med Yildirims besøg ikke at føre valgkamp for et ja til forfatningen blandt de herboende, stemmeberettigede tyrkere. I hvert fald er det ikke det officielle formål, og derfor kan tyrkere meget vel føle sig slemt stødt over Lars Løkkes forslag om at udsætte visitten.

I omtalen af sit forestående besøg har den tyrkiske premierminister ligefrem rost Danmark for ikke at være så negativt stemt som flere af de andre EU-lande.

»Danmark er ikke et land, som ser negativt på disse ting, de har ikke samme holdning,« sagde han til CNNTürk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Tyrkiets premiermminister Binali Yildirim (R) giver hånd under et dansk besøg i den tyrkiske hovedsatd Ankara i december sidste år. (AFP PHOTO / ADEM ALTAN) Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN.

Overordnet er der ingen tvivl om, at sagen kommer på tværs af den danske regerings målrettede forsøg på at styrke samarbejdet med Tyrkiet. Den satsning har været højt prioriteret i en række år nu, og målet er ikke mindst at øge den danske eksport til den tyrkiske vækstøkonomi.

Men på grund af udviklingen i Tyrkiet har det i de seneste par år været lidt af en balancegang at flirte så målrettet med tyrkerne.

I sagen om den gerningsmand, der mistænkes for attentatforsøget mod historikeren Lars Hedegaard, har den danske regering reelt valgt at vende den anden kind til, selv om den formodede gerningsmand er forsvundet fra tyrkisk varetægt under mystiske omstændigheder, som Danmark ikke kan få svar på.

Og i sensommeren sidste år måtte den daværende udenrigsminister Kristian Jensen, Dronning Margrethe og en større erhvervsdelegation bide i det sure æble og udskyde et fremstød i Tyrkiet på grund af den internationale kritik af præsident Erdogans udrensning af politiske modstandere.