Blå Bog: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen

Jørn Neergaard Larsen, beskæftigelsesminister Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En af Lars Løkkes måske mest overraskende ministervalg er den fhv. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen. Men hvis man ser på Jørn Neergaard Larsens seneste udtalelser om dansk økonomi er det måske alligevel ikke så overraskede, for Neergaard Larsen har været meget direkte i sin vurdering af Danmarks konkurrenceevne og nærmede sig dermed den politiske sfære. I april 2015 sagde han til DR Nyheder, at der i Danmark er så mange sociale ydelser, at det er blevet fuldstændig uoverskueligt, og det er med til at skubbe danskere, der faktisk godt kunne arbejde, ud af arbejdsmarkedet: »Hvis man sammenligner os med for eksempel Sverige, så er der ét punkt, hvor Danmark virkelig kommer til at fremstå som et taberland. Og det er vores høje antal af voksne i den arbejdsdygtige alder, der bliver forsørget af det offentlige, siger han til DR Nyheder.

Jørn Neergaard Larsen er født 11. februar 1949 i Nørre Vedby, Nørre Alslev og blev uddannet som jurist og var ansat i centraladministrationen. Fra 1982 til 1996 var han administrerende direktør for Danmarks Jurist- og Økonomforbund og desuden næstformand for KTO 1981-1996. I 1996 blev han administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening,

Ved siden af posten som administrerende direktør for DA er Jørn Neergaard Larsen næstformand i PFA Pension’s bestyrelse og medlem af ATP’s bestyrelse og forretningsudvalg. Jørn Neergaard Larsen er desuden medlem af Det Økonomiske Råd og dommer i Arbejdsretten.

Jørn Neergaard Larsen har ikke lagt skjul på sin forbindelse til den borgerlige side. Han har tidligere været medlem af blandt andet VK-regeringens Vækstforum, Innovationsrådet og Kvalitetsgruppen i forbindelse med VK-regeringens kvalitetsreformarbejde.

Jørn Neergaard Larsen kom op til valget med flere markante udtalelser om Danmarks økonomiske forhold. I juni sagde han således: »DA ser frem til at samarbejde med den nye regering om at løfte den kæmpe udfordring, som blev båret frem under valgkampen: At ruste Danmark til vækst. Alt for mange virksomheder kan allerede nu ikke få den arbejdskraft, de behøver. Det skal tages dybt alvorligt.«

I 2011 kom det frem i bl.a. BT at selv om Jørn Neergard Larsen har talt mod omfanget af efterløn, så var hans egen kone p.g.a. dårlig ryg selv på efterløn.