Barfoed i frontalangreb på Løkke

Lars Løkke Rasmussen og Venstre har ingen reformdagsorden, lyder det nu fra de Konservatives formand, Lars Barfoed.

På landsrådet i dag vil Lars Barfoed blæse til kamp mod det offentlige bureaukrati. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ét år i opposition gør de Konservatives formand, Lars Barfoed, nu op med en af grundstenene i V-formand Lars Løkke Rasmussens politiske projekt.

»Løkke har ingen reformdagsorden. Det har han og Venstre ikke haft i ti år,« fastslår Lars Barfoed.

Reformer af velfærdssamfundet er et bærende princip i Løkkes såkaldt politiske »sigtelinjer«, men Lars Barfoed mener, at Det Konservative Folkeparti reelt er det eneste ansvarlige parti med en reformdagsorden i blå blok. Samtidig tager han æren for de største økonomiske reformer under VK-regeringen.

»De reformer, vi foreslog, blev afvist. Efterløn, dagpenge og skattelettelser blev jo afvist af Venstre og Dansk Folkeparti gennem 00erne. Vi måtte trække dem til det,« siger Lars Barfoed.

Også de øvrige partier i blå blok får med grovfilen på dagen, hvor de Konservative indleder deres landsråd i Herning.

»Liberal Alliance har bestemt tanker, der ligger på linje med vores, men de flygter skrigende ud af forhandlingslokalet hver gang, man skal til at lave en aftale om noget. Man skal jo indgå kompromiser, så man kan ikke være fundamentalist på den måde, at man ikke vil lave aftaler. Så må man også sluge nogle kameler,« siger Lars Barfoed, som vil bruge sin landsrådstale på at sætte en tyk streg under, at de Konservative er klar til at gå langt for at få gennemført reformer af velfærdssamfundet.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ønsker ikke at kommentere Barfoeds udtalelser, men politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) afviser blankt, at partiet er uambitiøst i reformdebatten.

»Vi har en meget stærk reformdagsorden. Det havde vi også, da vi sad i regering. Hvis man bare tager de sidste par år af VK-regeringens tid, så gennemførte vi reformer, som sikrede et arbejdsudbud på 105.000 personer,« siger Ellen Trane Nørby.

Hun kan heller ikke genkende billedet af, at de Konservative »trak« Venstre i retning af reformsporet.

»Sejren har mange fædre. Nederlaget har ingen,« siger hun.

Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, er enig med Barfoed i, at Venstre ikke er et reformparti, men han giver heller ikke meget for de Konservatives reformpolitik.

»Han har ret i, at vi flygter skrigende ud af forhandlingslokalet, hver gang de Konservative lægger navn til øgede skatter og afgifter som energiforliget, iværksætterskatten, multimedieskatten, fedtskatten og udstationeringsskatten. Man skal stemme på de Konservative, hvis man ønsker et parti, der er med i aftaler uanset indholdet,« siger Anders Samuelsen.