Anmeldelse: LAs nye leder begyndte med det mest gentagne sladder på Folkemødet - men fik udstukket tydelige borgerlige-liberale værdier

Den nye leder for Liberal Alliance kom godt fra start med en tale med både overskud, humor og klare liberale værdier. Primært med fokus på opgøret med det offentlige. Og nærmest ingen snak om skattelettelser.

Alex Varnopslagh fra Liberal Alliance holder partiledertale på Hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke til at mærke, at det var en debut.

LA’s nye partileder Alex Vanopslagh leverede en overbevisende første partiledertale med både humor, selvironi og god plads til stærke borgerlige liberale budskaber i sin første store tale på Folkemødets store scene på Bornholm.

Bevares, der var ikke den sikkerhed, som en garvet partileder ville kunne levere. Og der var ikke den kant som Vanopslagh har præsteret under DM i debat. Men det var bestemt en godkendt debuttale for den unge partileder, der nu skal overtage en synkende, liberal skude. Det skortede da heller ikke på bådmetaforerne fra formanden, der havde selvironi nok til at indlede med noget af det mest gentagne sladder på Folkemødet: Den forsvundne LA båd, som normalt plejer og ligge at føre sig frem i havnen i Allinge er væk. Sparet væk for at bruge pengene på valgkampen i stedet.

Lige meget hjalp det som bekendt, og derfor måtte Vanopslagh også konstatere, at han havde kigget rundt i gruppen og konstateret, at der var plads til gruppen i en gummibåd. Man kan tilføje, at gruppen forhåbentlig har pakket de knive væk, der har føget gennem luften siden valgnederlaget.

Ellers kan det blive en meget kort tur i gummibåden.

Genopbyggelses-projekt

Det var selvsagt ikke Vanopslaghs primære fokus. Han så forståeligt nok frem mod arbejdet med at genopbygge det borgerlige projekt med en klar opfordring til Venstre om at påtage sig lederskabet for at samle det borgerlige projekt. Det er byrden ved at være storebror, lød det fra Vanopslagh.

Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, om Alex Vanopslagh

»Det var bestemt en godkendt debuttale for den unge partileder, der nu skal overtage en synkende, liberal skude«


Generelt var der tydelige, borgerlige liberale paroler i den nye partilederens tale. Men også med nye toneringer fra Liberal Alliance. Der var ganske få ord om skattelettelser. Til gengæld var opgøret med den offentlige sektor i centrum. Vanopslagh talte dunder mod både KL, FOA, DJØF og andre, som han mener holder kunstigt liv i den offentlige sektor for at fremme egne interesser i stedet for at se på, hvordan sektoren bedst drives.

Lånehøns i Københavns kommune er ikke noget, som det offentlige skal bruge penge på, må man forstå på den nye partileder, der også bevægede sig længere ud i opgøret med den offentlige sektor, end partiet hidtil har været, ved at foreslå, at alle institutioner skal være 100 pct. selvejende. Ingen politikere skal blande sig i, hvordan f.eks. børnehaver drives, lød Vanopslaghs bud på et opgør med den måde, vi diskutere velfærdsstat på.

Humor ★★★☆☆☆

Der var god plads til både humor og selvironi. Fra starten ironiserede han over valgnederlaget, og hvordan den LA-båd, der normalt optager god plads i Allinge Havn, nu kan erstattes af en gummibåd. Og der var overskud til gentagne gange at understrege, at nok er LA nu et lille parti - men ikke et småligt parti.

Gennemslagskraft ★★★☆☆☆

Man savnede lidt af den kant, som Vanopslagh tidligere har leveret i f.eks. DM i debat. Det var den voksne partileder, vi fik at høre. Men stadig med overskud til at tale uden for talepapiret og udstikke tydelige borgerlige-liberale værdier.

Retorik ★★☆☆☆☆

Der var både punchlines, man husker, humor og klare budskaber fra LA-lederen. Fortiden i DM i debat hjælper den nye partiformand godt på vej, selv om han endnu ikke har evnen til helt at forføre sit publikum.

Nyhedsværdi ★★★☆☆☆

Vanopslagh leverede et klassisk liberalt opgør med velfærdsstaten ved at foreslå, at alle institutioner skal være 100 pct. selvejende. Ingen politikere skal blande sig i, hvordan f.eks. børnehaver drives lød Vanopslaghs bud på et opgør med den måde, vi diskutere velfærdsstat på.

Samlet bedømmelse ★★★☆☆☆

Flot og overbevisende debut fra LA’s nye partileder med et værdipolitisk liberalt afsæt, der tager udgangspunkt i den velfærdsdiskussion, som dominerer dansk politik – men med en position, hvor man ikke pakker opgøret med den offentlige sektor ind. Ganske lidt snak om skattelettelser og med ydmyg bevisthed om at ikke bare LA skal genopbygges, men hele det borgerlige projekt.