Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Liberal Alliances Ungdom: Danmark har brug for ti nye liberale teser

Venstre er meget langt fra sine liberale grundprincipper, og Liberal Alliance er blevet ramt af ideologisk metaltræthed. Derfor er der behov for ti nye liberale teser til den borgerlige værdidebat.

»I dag er den liberale værdikamp igen alvorligt såret. Liberale vælgere føler sig politisk hjemløse, og alt for få kender til liberalismens idealer. Det kan det nye valgresultat, med 2,3 pct. til LA og rødt flertal, kun bekræfte. Derfor lancerer Liberal Alliances Ungdom nu de 10 Nye Liberale Teser.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2003 lancerede Søren Pind og en række andre idealistiske Venstremænd, heriblandt Liberal Alliances landsformand, Leif Mikkelsen, ti liberale teser. Teserne skulle fungere som en rettesnor for opnåelsen af det frie og borgerlig-liberale samfund, men blev prompte skudt ned af Venstres ledelse og daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen. Alligevel styrkede teserne på sigt det liberale Danmark – bl.a. ved at bidrage til den bevægelse, der skulle blive til Liberal Alliance (LA).

I dag er den liberale værdikamp igen alvorligt såret. Liberale vælgere føler sig politisk hjemløse, og alt for få kender til liberalismens idealer. Det kan det nye valgresultat, med 2,3 pct. til LA og rødt flertal, kun bekræfte. Derfor lancerer Liberal Alliances Ungdom nu de 10 Nye Liberale Teser.

Forfaldet har været længe undervejs. Venstre har 16 år efter de originale teser stadig ikke genfundet deres liberale grundprincipper. I regeringen har Venstre ført an for flere uliberale tiltag, bl.a. burkaforbuddet og dobbeltstraf i ghettoer. I valgkampen fremsatte de et »velfærdsløfte« på 69 milliarder ekstra offentlig velfærd og flirtede med idéen om en SV-regering. Sådanne udmeldinger må føles som et kæmpe ideologisk svigt for de liberale venstremænd, der i sin tid lancerede teserne. Den ideologiske metaltræthed er beklageligvis også at finde i vores moderparti, Liberal Alliance, som i regeringsperioden har nedprioriteret den værdikamp og idealisme, der engang kendetegnede partiet, til fordel for kortsigtet realpolitisk indflydelse.

Signe Bøgevald Hansen Fold sammen
Læs mere

Claes Kirkeby Theilgaard Fold sammen
Læs mere

Henrik Futtrup Fold sammen
Læs mere

Det borgerlig-liberale budskab om mindre stat og individuel myndighed vækker desværre ikke særlig stor genklang i den danske befolkning. Selverklærede borgerlige-liberale partier har været alt for dårlige til rent faktisk at fortælle, hvorfor individuel frihed og det liberale samfund er værd at kæmpe for. Som den tidligere formand for LO, Thomas Nielsen, proklamerede i sin afslutningstale, har det socialdemokratiske tankesæt »sejret ad helvede til«.

Idédebatten i Danmark tages altid på velfærdsstatens præmisser. Når der tales om landets velstand, er præmissen altid, at øget velstand kun er godt, når den efterfølgende omfordeles. Hensynet til en vag og evigt politisk belejlig »danskhed« bruges til at underminere alt fra ytringsfrihed til retten til at eje sommerhuse. Og sidst, men absolut ikke mindst, er også immigrationsdebatten domineret af kollektivisme. Der laves særlove for mennesker i visse boligområder, og man prøver bevidst at ramme et religiøst mindretal med tildækningsforbuddet.

Der er i allerhøjeste grad behov for en liberal idédebat, som udfordrer de socialdemokratiske og kollektive præmisser, der dominerer debatten i Danmark. Derfor lancerer vi i Liberal Alliances Ungdom 10 Nye Liberale Teser som rettesnor for opbyggelsen af det frie samfund:

1. Civilsamfundet og markedet er begge vigtigere end staten

Menneskers frivillige samarbejde er den skabende kraft i ethvert samfund. Den kulturelle drivkraft findes i civilsamfundet, hvor forskelligheder mødes, idéer udveksles, og samfundsbevidsthed spirer. Den økonomiske drivkraft findes i markedet, hvor ambition og virkelyst transformeres til velstand og rigdom. Staten må ikke overskygge disse skabende kræfter og bør derfor udelukkende indtage en understøttende og rammesættende rolle.

2. Det er vigtigere at sikre ytringsfrihed end at sikre offentlig orden

Ytringsfriheden sikrer, at de interne stridigheder, som ethvert samfund har, kan løses på fredelig vis. Fraværet af den frie debat vil ikke føre til, at uenighederne forsvinder. Det vil blot føre til, at konflikterne bliver udkæmpet med andre, mindre ønskværdige midler end ord. Derfor er det altafgørende, at ytringsfriheden ikke viger for kortsigtede hensyn til den offentlige orden.

3. Det er vigtigere at sikre åbne grænser end at bevare en homogen kultur

Retten til at bevæge sig frit er altafgørende for det frie samfund og den frie verden. Det er dog en rettighed, der i senere år er blevet knægtet herhjemme med grænsekontrol og andre stramninger på indvandring. Vi skal altid tilstræbe det pluralistiske samfund, hvor der er plads til forskellige kulturer og frihed til at udøve dem. Samspillet mellem kulturer er det, der skaber et rigt og mangfoldigt samfund.

4. Det er vigtigere at betragte den enkelte som individ end som medlem af samfundsgrupper

Det eneste naturlige kollektiv, der findes, er menneskeheden. Derfor er det der, vores rettigheder og værd stammer fra. I samfundsdebatten er det vigtigt at have dette for øje, så individer ikke risikerer at blive dømt og behandlet på baggrund af arbitrære kriterier, men i stedet på baggrund af deres menneskelige værd.

5. Det er vigtigere at sikre frihandel med omverdenen end at forsvare eksisterende arbejdspladser

Frihandel skaber velstand, bidrager til at knytte bånd på tværs af kulturelle skel, og er et udtryk for samarbejde mellem mennesker. Den frie bevægelighed af varer, kapital, arbejdskraft og tjenesteydelser betyder, at lande kan specialisere sig i det, de er dygtigst til. Processen betyder naturligt, at visse industrier nedskalerer, så andre kan vokse. Men vores higen efter stabilitet må ikke stå i vejen for det økonomiske samarbejde, vi som verdenssamfund skylder os selv.

6. Det er vigtigere, at skatten falder, end at den offentlige sektor vokser

Skat forstås bedst som et nødvendigt onde. Det er nødvendigt med en stat, der kan varetage de funktioner, der ikke kan løses af private kræfter, og dette kræver finansiering. Men det er omvendt umuligt at komme udenom, at skat ikke er frivilligt at betale, og at al skat derfor berøver et menneske frugten af sit eget arbejde. Det er derfor vigtigt, at vi prioriterer skattelettelser over at øge størrelsen på en i forvejen gigantisk offentlig sektor.

7. Det er vigtigere at skabe økonomisk vækst end at bekæmpe ulighed

Levestandarden forhøjes markant, når frihandel og markedsøkonomi sikres. Mindre væsentligt er det, hvor høj en grad af ulighed, der er i et samfund. Vi foretrækker altid ulighed i rigdom frem for lighed i fattigdom.

8. Det er bedre, at klimaudfordringer løses gennem markedsbaserede løsninger og decentralisering end gennem forbud og politisk detailstyring

Der skal fokuseres på markedsbaserede og teknologineutrale indgreb, såsom flade skatter på drivhusgasser, da disse billigst og hurtigst begrænser krisen. Snævre forbud og andre planøkonomiske tiltag fremstår måske politisk handlekraftige, men står i praksis i vejen for løsninger, der måske er mindre dramatiske og farverige, men mere virksomme.

9. Det er vigtigere at forsvare universelle principper end nationale traditioner

Som liberale opfatter vi alle mennesker som havende de samme negative frihedsrettigheder – uafhængigt af nationale traditioner og skikke. Vi skal derfor ikke være bange for at sætte individets rettigheder højere end kulturel sædvane, hvis disse strider mod hinanden.

10. Det er vigtigere at sikre individets frihed end at gennemføre folkets vilje

Vi har desværre set, hvordan en majoritet i befolkningen flere gange har afskaffet en minoritets grundlæggende rettigheder. Senest så vi det med burkaforbuddet. Demokrati er vigtigt og den bedste styreform hidtil set. Men friheden for den enkelte er det vigtigste, og denne står til enhver tid højere end et demokratisk flertal.

Disse ti nye liberale teser, håber vi, vil kunne være startskuddet til et nyt kapitel i den danske liberalismes historie. I sidste ende formes ethvert samfund af de idéer, der nyder størst opbakning i dets befolkning. Politik kaldes det muliges kunst, og det er unægteligt tilfredsstillende for et parti at skabe realpolitiske resultater – som Liberal Alliance har gjort i seneste valgperiode. Men realpolitiske resultater er i sidste ende både flygtige og kortsigtede, hvis de ikke understøttes af en befolkning, der er ideologisk på linje med dem – som det nye flertal utvivlsomt snart vil illustrere.

Omvendt vil en ideologi, der nyder stor opbakning, altid på længere sigt afspejles i lovgivning. Derfor, kære liberale i alle partier: Husk på, hvorfor vi kæmper for et frit samfund.

Signe Bøgevald Hansen, landsformand, Liberal Alliances Ungdom, Claes Kirkeby Theilgaard, immigrationsordfører, LAU, og Henrik Futtrup, politisk formand, LAU.