Det kan altid betale sig at spare op – så bestemmer man selv

Naturligvis er der grænser for, hvor meget man kan få udbetalt fra det offentlige i pension »inden pensioneringen«.

Lad være med at skræmme læserne med, at opsparing »rammes« af skat, skriver Niels-Henning Jakobsen. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Jeg bliver faktisk lidt forarget over Berlingskes artikel om pensions­opsparing i Business 8. januar 2018.

Artiklen skræmmer uberettiget læseren til at tro, at det ikke kan betale sig at spare op.

Den hævder således ukritisk i sin alarmerende indledning, at opsparingen »rammes« af skat og modregning i offentlige ydelser, så opsparingen i værste fald er helt ædt »inden pensioneringen« – bemærk »inden pensioneringen«.

Ja, naturligvis er der grænser for, hvor meget man kan få udbetalt fra det offentlige i pension »inden pensioneringen«. Hvis man har en (for) høj arbejdsindkomst, er det jo et klart tegn på, at man ikke er gået på pension.

I øvrigt bliver opsparingen ikke »ædt«, end ikke i den situation.

Folkepensionen kan opsættes således, at man får meget mere udbetalt, når man reelt går på pension, dvs. når arbejdsindkomsten falder bort eller bliver mindre.

Artiklen peger endvidere på, at jo højere privat indkomst man har som pensionist, des flere offentlige ydelser (pensionstillæg, ældrecheck, boligstøtte og lignende falder bort.

Igen: Ja, naturligvis.

Det er jo det velfærdssystemet går ud på: Hvis man er så begunstiget, at man kan klare sig selv, så skal man det. Og hvis man ikke er helt så heldig, er man ikke fortabt af den grund.

Summa summarum: Det kan altid betale sig at spare op, ikke mindst fordi man så kan bestemme selv, og ikke er henvist til alene at leve af ydelser fra det offentlige.Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk