Ugens op- og nedture

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Fra Esplanaden til indisk toppost

Maersk Lines kommercielle direktør Hanne B. Sørensen. Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, at A.P. Møller - Mærsk er en af de helt store i dansk erhvervsliv. Men ser man internationalt, så er der endnu langt til den internationale superliga.

Derfor er Hanne Sørensens spring fra Esplanadens trygge direktionsgang og til en bestyrelsespost i den indiske industrigigant Tata et seriøst skridt opad i karrieren.

For nok er Tata Group ikke kendt i den brede offentlighed, men nævner vi navne som Landrover og Jaguar, ringer der nok en klokke.

De to ærkebritiske brands ejes af Tata og er blevet voldsomt succesfulde under indisk ejerskab. Læg dertil positionen som en af verdens store stålproducenter og massive interesser i militærindustrien, så har man en koncern af de helt store.

Hanne Sørensen var i mange år den højest placerede kvinde i Mærsk-toppen. Hun nåede aldrig at tage det sidste skridt op i skibsredergruppen. Men med pladsen i Indien overhaler hun nu nærmest indenom i stedet.

Højtflyvende italienske citrondrømme

Hans Savonije Fold sammen
Læs mere

Det er ikke ofte, at vi får citronvand serveret på gossip-redaktionen. Den står i stedet på alle journalisters yndlingsdrik, kolbekaffe i rigelige mængder.

Men faktisk har citronvand været et samtaleemne på redaktionen i denne uge. Det skyldes, at Danmarks næststørste bryggerigruppe, Royal Unibrew, har kastet 600 mio. kr. efter den italienske producent af citronvand, Terme di Crodo, og nu lover massiv indtjening på købet.

Det er Royal Unibrews ret nye topchef, hollandske Hans Savonije, som skruer op for ambitionerne efter købet.

Han lover vækst og stort potentiale, og det er spændende, hvordan han er klar i spyttet om mulighederne efter købet i Italien.

Det mod, som udmeldingerne illustrerer, er interessant og gør ham til lidt af en vinder.

Men med til den historie hører jo, at danske virksom­heder ikke altid lykkes med at gøre opkøbte virksomheder til store succcesser. Men det må vi vente med at se – og indtil da holde Hans Savonije op på hans løfter.

Hæder og ære til jyske Larsen

Lars Larsen får Den Berlingske Fonds Hæderspris 2018 Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, at Jysk-stifter Lars Larsen netop nu nok har mest travlt med at hive kunder ind i butikkerne og sætte fart på kædens januarudsalg. Men tidligere på ugen tog han sig dog alligevel tid til et smut til København og en tur op på toppen af Berlingske.

For Lars Larsen var modtager af Den Berlingske Fonds hæderspris – og læser man begrundelsen, så giver prisen god mening.

Det hedder bl.a., at Lars Larsen har opbygget en virksomhed til gavn for Danmark og den slags har vi sandt for dyden brug for.

Larsens svar var nærmest lunt: »Jeg har altid været glad for at betale skat i Danmark«, og den slags skattebetalere har vi selvsagt brug for i et land, hvor alt for mange er på offentlige ydelser og for få skaber successer som Lars Larsen.

I det hele taget er Larsen lidt af et forbillede. Én ting er successen, en anden er, at han altid er klar på nye forretningseventyr. Den virkelyst smitter – så tillykke med prisen.

Ugens nedture

Exit-time for bitcoin-Nicolajsen?

Niklas Nikolajsen har tjent mere end de fleste i at spekulere i Bitcoins. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard.

Indrømmet, gossipperne er lidt tunge i det, også når det handler om at forstå og se perspektiverne i kryptovalutaer som bitcoin. Mest af alt fordi vi ikke forstår det.

Vi har i jule- og nytårsdagene fået mange smalltalk-henvendelser fra venner og bekendte med spørgsmålet: »Er det nu, man skal investere i bitcoin?« Som bekendt bør alle alarmklokker bimle og bamle, når også menigmand kaster sig over uforståelige investeringer.

Måske er det også derfor, at den danske bitcoin-kendis Niklas Nikolajsen fra Schweiz nu reorganiserer sig selv og sin virksomhed.

Man kan få den skumle tanke, at Nikolajsen er ved at forberede sin exit fra bitcoin-scenen – før det er for sent. Nikolajsen overlader chefposten i sit firma, Bitcoin Suisse, til en bankmand, for at, tjah, hvad er i grunden Nikolajsens nye rolle?

Bitcoin-Nikolajsen har på ingen tid opnået finansiel stjernestatus, og det selv om ingen har set tal eller regnskaber på rigdommen. Fortsættelse følger.

Konkurskonge nu uden kongerige

Konkursspecialisten Bryan Göddert Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Selv betragter Bryan Göddert sig som en frelser – for alle de små mod alle de store. Andre hæfter den lidet attråværdige titel »konkurskongen« på den fynske forretningsmand, der i sit firma Dansk Rekonstruktion har 600 kuldsejlede virksomheder bag sig.

Nu har Københavns Byret idømt Bryan Göddert otte måneders betinget fængsel for 26 tilfælde af grove overtrædelser af bogføringsloven. Gödderts speciale har været at overtage konkursramte firmaer. Problemet har været, at når de pågældende selskaber skulle behandles af kurator, ja, så var bogføringsmaterialet pist forsvundet, og dermed har bl.a. Skat måttet kigge langt efter deres tilgodehavender.

Konkurskongen selv mener, at staten via Kammer­advokaten er på nakken af ham.

Forståeligt, må man sige, når man læser byretsdommen. Göddert siger dog (på sin Facebook-side): »Jeg stikker piben ind og retter nu op på den fejl, som jeg har lavet.«

Kun fremtiden kan vise, hvad det så betyder.

Lübker-rigmand slår bolden i søen

Carl Aage Nielsen Fold sammen
Læs mere

Engang kåret til verdens bedste golfanlæg. Intet mindre. Men, men, men. Nu er den berømmede 27 hullers Lübker Golf Club beliggende ved landsbyen Nimtofte i det naturskønne Djursland på vej mod en konkurs. Likviditeten rækker ikke længere til at betale regningerne i det ellers attraktive golfanlæg.

Rigmanden Carl Aage Nielsen, der ejer det blot ti år gamle resort, hvor golfklubben er beliggende, vil ikke længere spæde til med fordelagtige lejeaftaler for golfklubben. Ifølge Finans.dk skrev han den første dag i det nye år til de mange involverede i projektet, at han nu trak stikket: »Uendeligt trist og med store konsekvenser for alle involverede.«

Præcis hvad det indebærer er uvist, men en væsentlig del af det prestigefyldte projekt er, at det også indeholder omkring 200 boliger samt hertil wellnesscenter, konference­lokaler og en restaurant. Noget tyder på, at hele det store resort – engang værdisat til to mia. kr. – skal rekonstrueres, hvis det ikke helt skal brase sammen. Det kan betyde, at også boligejerne må spæde til.