Stor forskel på kommunale byggegebyrer

Der kan være mere end 800.000 kroner at spare for en virksomhed, der anlægger en ny fabrik i en af de kommuner, hvor byggegebyret er lavt.

Læs mere
Fold sammen

Hvis en virksomhed vil opføre en ny lagerhal eller fabriksbygning, kan der være mange penge at spare, hvis virksomheden vælger en kommune, hvor byggesagsgebyret er lavt. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I landets billigste kommuner koster det mindre end 5.000 kroner i gebyr at få behandlet en byggesag for en fabriksbygning på 5.000 kvadratmeter. Men i kommunerne i og omkring hovedstadsområdet, ser det helt anderledes ud.

Skal fabrikken ligge i København, skal virksomheden ifølge Jyllands-Posten afsætte 875.00 kroner blot til behandling af byggesagen. I alt koster det mindst 250.000 at få en byggesag behandlet i 11 af landets kommuner omkring hovedstaden.

Det møder kritik hos erhvervsorganisationen DI.

»Kommunen er en spiller i en byggesag, og jokeren er, at det koster penge. Derfor har vi også sagt, at det skal der gøres noget ved, så man får gjort det mere ensartet,« siger Elly Hove, direktør i DI Byg, til Jyllands-Posten.

I Dansk Byggeri er holdningen, at langt størstedelen af landets 98 kommuner kræver et fair gebyr - men der er også kommuner, som er udspekulerede, mener erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

»10-15 kommuner er ekstremt billige, og så er der 10-15 kommuner, der skejer helt vildt ud. Dem skal vi have fat i. De gør det, fordi de kan. De kan tillade sig at være nonchalante i forhold til, hvordan man sagsbehandler, men det er ikke rimeligt,« siger han.

I Kommunernes Landsforening afviser man kritikken og peger på, at prisforskellene skyldes, at der er store forskelle kommunerne imellem. Det er eksempelvis dyrere at gennemføre nabohøringer i de dyreste kommuner.