Små flaskehalse kan hurtigt blive store

Især serviceerhvervene har problemer med at få besat stillinger.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sælgere, programmører, kokke, tjenere og lager- og logistikmedarbejdere hører til blandt de job, hvor der er flest ubesatte stillinger. Det viser en halvårlig analyse af rekrutteringssituationen i danske offentlige og private virksomheder, som Rambøll har lavet for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er en ændring i forhold til foråret 2014, da det primært var job som rengøringsassistenter, der var en mangelvare.

Hos Dansk Erhverv, som repræsenterer serviceerhvervene, nikker arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent Peter Halkjær genkendende til styrelsens analyse.

»Analysen stemmer overens med de tilbagemeldinger, vi får fra vores medlemsvirksomheder. Det tager længere tid at rekruttere nye medarbejdere, og en stor del af virksomhederne melder om, at de er nødt til at opgive eller udskyde nye ordre og serviceopgaver, mens andre må gå på kompromis med medarbejdernes kompetencer,« siger Peter Halkjær.

Han glæder sig derfor over de planer, som den nye V-regering har fremlagt i sit regeringsgrundlag, om at sænke skatten på arbejde, sætte loft over kontanthjælpen og i det hele taget gøre det økonomisk mere attraktivt at tage et lavtlønsjob, som der er mange af i servicebranchen.

Selv om kun fem pct. af de danske virksomheder ifølge analysen er ramt af rekrutteringsproblemer, og det kun drejer sig om 12.000 stillinger mod omkring 60.000 i 2007, inden finanskrisen satte ind, er der grund til at handle nu, mener Peter Halkjær, for alvorlige flaskehals­problemer kan opstå meget hurtigt:

»Man kan gå fra en situation, hvor der er tegn på en spirende mangel på arbejdskraft til at have alvorlige flaskehalsproblemer på et over­skueligt antal måneder, mens den politiske proces, man skal igennem for at gøre noget ved problemerne, tager noget mere tid,« siger han.