SAP-topchef: Danmark kan levere afgørende brik

Den øverste chef for verdens største softwarevirksomhed til erhvervslivet vil ændre verden gennem nyskabende og overraskende samarbejder. Derfor er kalenderen fyldt helt op i Davos.

Jim Hagemann Snabe. Softwarekæmpen SAPs topchef er dansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARNE DEDERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kan levere en afgørende brik til en bedre verden, hvis politikere og erhvervsliv formår at arbejde helt anderledes sammen på tværs af alle brancher.

Det vurderer Jim Hagemann Snabe, den danske topchef for verdens største softwareleverandør til erhvervslivet, tyske SAP. Han er med på det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz for at skubbe på.

»For mig handler Davos om, at ledere – ikke blot politiske men også virksomheds- og NGO-ledere – tager et større ansvar. Jeg er meget overbevist om, at der er et kæmpe forretningspotentiale for Norden, hvis man kan samarbejde på tværs af brancher og udnytte næste generations teknologi og fokusere på innovation og ikke blot optimere, hvad man har,« siger Jim Hagemann Snabe til Berlingske Business.

Læs også: Davos tager imod en udbrændt verden

Han giver Danmark »alle muligheder«.

»Vi er et innovationsland med en unik tradition for design, der ikke blot handler om at se ud men går på det funktionelle, og hvordan det kan indgå på en smart måde. Norden har ret gode forudsætninger for at gøre meget mere. Vi tager hurtigt ny teknologi i brug, er forandringsvillige og har vist stor evne til at ændre på energiproblemet gennem en stor, alternativ energiproduktion. Det, der mangler, er at få de tværgående innovationsgrupper til at fungere. En krydsning mellem alternativ energi, software og brug af ny teknologi kunne være spændende for Norden at tage op,« siger SAP-topchefen.

Også en god forretning

Han er formand for en arbejdsgrupperne i den tyske forbundskansler Angela Merkels »IT-Gipfel« (IT-Topmøde), som gennem fem år har arbejdet på at finde på nye løsninger, som kan bringe Tyskland i front. Al afrapportering sker offentligt, hvorfor alle gerne vil sikre, at der er gode sager at rapportere om.

»Det kunne man sagtens gøre også i Danmark. Det kræver et samarbejde mellem politik, forskning og virksomheder, hvor man vælger fremtidsorienterede temaer med stort potentiale ud til ikke blot at gøre verden til et bedre sted men også til at skabe forretning,« lyder rådet.

Læs også: Derfor valfarter topcheferne til Davos

Han er netop trådt ud fra et to timers gruppearbejdsmøde i Davos om, hvordan man kan ændre behovet for individuel transport, så det bliver CO2-neutralt, ved at gøre bilen til lagringsmiddel for energi.

»Når Danmark producerer energi med vindmøller om natten, tvinges vi til at sælge den for at komme af med den. Hvad nu, hvis den kunne lagres i biler? De kører jo ikke om natten. Pludselig får man et smart grid (et elektricitetsnet, der intelligent bruger digital teknologi, red.), hvor hver husstand indgår, så overflødig energi lagres i biler. Den kan man så tappe og få penge for, når der er spidsbelastning. Bilen er interessant, fordi den det meste af tiden står stille foran hjemmet eller arbejdspladsen. Dette kan ingen selv gøre. Man er nødt til at kikke på tværs af systemer og brancher og ikke se på enkeltkomponenter. Man skal fjerne grænserne, og så skal der tænkes i hele livscykler, så man ikke belaster miljøet,« siger Jim Hagemann Snabe.

Gruppen drøftede også, om man i stedet for at købe biler i urbaniserede områder kunne have en fælles vognpark, som man bruger og betaler for. SAP har selv som forsøg i Tyskland og USA givet medarbejdere mulighed for med deres ID-kort at tage en elektrobil og køre. Det skal bidrage til at nedbringe SAPs CO2-forbrug med 50 procent i forhold til 2007. Foreløbig er 24 procent skåret væk.

Nøgleord: Gennemsigtighed

»Den store dimension er at hjælpe andre ved at skabe gennemsigtighed. Bæredygtighed handler om gennemsigtighed. Hvis man ikke ved, hvor mange ressourcer man bruger, kan man ikke optimere. Af det samlede CO2-udslip i verden produceret af mennesker er en sjettedel produceret af virksomheder, der anvender SAP-software. Derfor definerede vi for 11 måneder siden, da jeg sammen med min amerikanske kollega blev SAPs nye ledelse, at SAPs rolle er at medvirke til at gøre verden mere effektiv og bedre, baseret på innovation med IT som det bærende element,« siger topchefen for næsten 53.000 ansatte.

Læs også: Dansker ny topchef i SAP

SAP leverede i onsdags sit bedste kvartalsregnskab nogen sinde og forventer tocifret vækst i år baseret på innovation.

»Også her i Davos er det et kæmpe kapitel, hvordan man bruger mobil infrastruktur til at gøre verden mere effektiv. Vi bliver ikke mere produktive ved at spille spil og se video på mobiltelefonen, men kan der lægges forretningssoftware på, og kan man integrere mobile medarbejdere og give dem realtidsinformation, får vi en helt ny bølge af effektivitet og samarbejde i gang. Det kan hjælpe voldsomt både i højtudviklede lande og i Afrika. Jeg har brugt en uge i Mombays slumkvarter i Indien. Her møder man ikke en eneste uden mobiltelefon. Den giver adgang til milliarder af mennesker,« siger Jim Hagemann Snabe.