Davos tager imod en udbrændt verden

Nok er den økonomiske krise delvist overstået, men det er en slidt verden, der i år mødes til topmøde i den schweiziske vintersportsby Davos.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterdønningerne fra den globale økonomiske krise har ikke lagt sig. I Europa lider mange lande af at have slået alt for stort ud med armene op til kollapset i 2008. Det kan Grækenland, Portugal og Irland tale med om.

Topmødet i Davos, der i denne uge ventes at samle 2500 topledere fra hele verden, vil med udgangspunkt i temaet "Delte normer i den ny virkelighed" drøfte valutapolitik, gældskrise, samhandel og global vækst på dette års møde i World Economic Forum fra 26.-30. januar.

- Verden lider af et globalt syndrom af udbrændthed og er for svag til at håndtere endnu et globalt chok, mener professor Klaus Schwab. Han er manden, der for 41 år siden tog initiativet til det årlige møde mellem verdens øverste erhvervsledere og politikere, oplyser BBC.

Dagsordenen for Davos-mødet viser, at der opereres med en ny magtbalance med en række ny supermagter i front. Det gælder først og fremmest Kina, men Indien og Brasilien følger efter. Adskillige af forelæsningerne, der tilbydes de 2500 deltagere, handler om Kina.

En af sessionerne med titlen "Det moderne Kinas ny realiteter" er overbooket med det dobbelte antal tilhørere i forhold til pladserne i lokalet. Og den session, der handler om genrejsning af USA's økonomi, ledes meget betegnende af en seniorforsker fra Det Kinesiske Socialvidenskabelige Akademi. Klaus Schwab forklarer, at den ny virkelighed handler om betydningen af at forstå globaliseringen og internettets indflydelse.

- Vi lever nu i en totalt digitaliseret verden og en komplet globaliseret verden, så vi er nødt til at finde nogle nye mekanismer og værdier at arbejde med i denne postdigitaliserede og postglobaliserede verden, siger Schwab til CNN.

Han understregede, at problemerne med arbejdsløshed og inflation fortsat eksisterer, men "vi er nødt til at anskue disse problemer i en helt ny sammenhæng".

- Eksempelvis er der et skift i det geopolitiske og det geoøkonomiske centrum fra nord til syd. Wikileaks. Jeg kunne blive ved, siger Schwab. Flere af sessionerne på World Economic Forum vil også handle om den økonomiske og politiske udvikling i Norden, skriver Berlingske.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil dukke op senere på ugen, ligesom også hans svenske og finske kolleger gør det.