Derfor valfarter topcheferne til Davos

Valutapolitik, gældskrise og global vækst bliver de dominerende temaer, når verdens magtelite i disse dage mødes til World Economic Forums årsmøde.

Klaus Schwab, ophavsmanden til World Economi Forum. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTIN FLAURAUD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De møder frem i hobetal: Topcheferne fra verdens førende virksomheder. Cheføkonomerne fra de globale banker. Og toppolitikere fra en række af verdens mest magtfulde lande. World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjerby Davos formår som sædvanligt at tiltrække verdens skarpeste økonomiske hjerner, og som altid er de store globale spørgsmål på dagsordenen.

Se web-tv: Udsigten fra Davos

Temaet for årets møde, der foregår 26.-30. januar, er "Shared Norms for the New Reality". Det afspejler, at vi lever i en stadig mere kompleks og sammenkoblet verden, samtidig med at det kniber med fælles værdier og principper. Der opstår konstant nye globale risikofaktorer for lande og virksomheder, og ifølge World Economic Forum er der behov for øget samarbejde om bl.a. gældskrisen, finansiel regulering og samhandel og mange andre områder.

Valutakrigen

Et emne, der uden tvivl vil få meget fokus på årets forum, er valutapolitik. Flere af verdens stormagter har længe beskyldt hinanden for at holde egne valutaer kunstigt lave for at skabe konkurrencefordele. Især Kina har været under pres for at opskrive sin valuta, yuan’en, og deltagerne i Davos vil lægge mange kræfter i at finde en holdbar løsning på "valutakrigen." Andre væsentlige temaer i år bliver gældskrise, arbejdsløshed, råvarepriser, energipolitik, sikkerhed og cyberkriminalitet.

Mindst én kvinde

Omkring 2.500 topchefer, økonomer og politikere ventes at dukke op på årsmødet. Når så mange af verdens mest magtfulde folk tager til Davos, skyldes det i høj grad muligheden for at høre de nyeste analyser af en række af verdens store udfordringer. Derudover benytter mange chancen for at udbygge netværket i magteliten.

Én ting mangler dog fortsat på World Economic Forums imponerende deltagerliste: En større andel kvinder. Hidtil har højst 17 procent af deltagerne været kvinder, og det er ikke meget for en organisation, der har et udtalt mål om at øge ligestillingen.

I år har World Economic Forum indført kønskvoter, så de omkring 100 strategiske partnere mindst skal have én kvinde med i hver gruppe på fem deltagere. Kritikere mener, at det er for lidt, men én ud af fem kan i sig selv være en udfordring for mange selskaber. Ifølge World Economic Forum udgør kvinder blot 3 procent af topcheferne for verdens 500 største virksomheder.

Læs om topledernes dagsordenen de seneste 10 år i Davos i Berlingske Nyhedsmagasin 26. januar