Økonomer er skeptiske trods flere job i Danmark

Selv om beskæftigelsen stiger, ser økonomer faresignaler for dansk økonomi, fordi væksten ikke følger med.

Selv om beskæftigelsen stiger, ser økonomer faresignaler for dansk økonomi, fordi væksten ikke følger med. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver fortsat skabt flere nye arbejdspladser i det danske landskab. I februar var der 4700 flere lønmodtagere end i januar, hvilket svarer til en stigning på 0,2 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed fortsætter beskæftigelsen den kurve, der siden april 2013 er gået støt op. Med stigningen i februar er der kommet knap 95.000 flere i beskæftigelse siden lavpunktet. Trods flere job er økonomerne ikke helt oppe i skyerne på økonomiens vegne.

»Dagens tal er en god nyhed, men væksten, som er en forudsætning for fortsat jobfremgang, er svag,« skriver cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en kommentar.

»Godt halvdelen af de lønmodtagerjob, vi har tabt i løbet af krisen, er vundet tilbage, men når opsvinget bliver ved med at bevæge sig i sneglefart, kan det tage lang tid, før den anden halvdel er genvundet,« tilføjer han.

Også i arbejdsgivernes organisation DI er underdirektør Steen Nielsen bekymret for væksten.

»I snart tre år er beskæftigelsen i gennemsnit steget med mere end 2500 personer om måneden. Denne markante fremgang på arbejdsmarkedet er særdeles positiv, men det er samtidig bekymrende, at væksten ikke er fulgt med,« skriver han i en kommentar.

»En stor fremgang i beskæftigelsen kombineret med en forholdsvis lav vækst er et tegn på, at det fortsat halter med produktiviteten i dansk økonomi. Det kan få store konsekvenser for vores konkurrenceevne og den fremtidige vækst,« siger han.

Danmarks økonomi voksede med 1,2 procent af BNP i 2015.

I alt 2.635.500 personer havde et lønmodtagerjob i februar. Statistikken tæller både fuldtids- og deltidsjob med.