Økonomer: Dollaren vil stige yderligere

Selv om dollaren er steget ganske kraftigt det seneste års tid, vil den sandsynligvis stige endnu mere det næste års tid, vurderer 56 økonomer, som er en del af Berlingskes Økonompanel.

Fremgangen i eksporten er overraskende stor, og det hænger blandt andet sammen med den stærke dollar og svage euro. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Dollaren er steget med ni pct. over for kronen siden nytår og med 23 pct. over det seneste år. Men dollarens optur kan meget vel fortsætte et godt stykke tid endnu, hvilket kan sætte yderligere fart på den danske eksport til USA.

Det er et klart flertal af de 56 danske økonomer fra universiteter, banker, interesse­organisationer og tænketanke, som jævnligt svarer på spørgsmål fra Berlingske Business, der vurderer, at dollaren vil stige yderligere i værdi.

Hele 44 pct. af de adspurgte økonomer venter, at dollaren bliver dyrere fremover, mens 29 pct. tror, at den vil holde det aktuelle niveau. Kun seks pct. tror, at dollaren vil blive svækket.

Senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea er en af de økonomer, som regner med, at dollaren kommer til at koste en del mere i dansk regning fremover. Faktisk regner Nordea med, at dollaren skal helt op i kurs 7,45 kr. i løbet af næste år, hvilket svarer til en optur på næsten 12 pct. fra det aktuelle niveau.

»Det betyder, at dollaren så vil koste det samme som én euro,« siger Jan Størup Nielsen.

På det seneste er dollaren dog faldet en del. Kursen var således helt oppe i 7,11 kroner i midten af marts, mens den nu ligger lige omkring 6,66 kr. Denne svækkelse hænger især sammen med, at der er kommet en række skuffende eller mindre gode økonomiske nøgletal fra USA på det seneste. De peger på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, først til efteråret vil sætte sin rente op. Tidligere blev der regnet med, at renten ville blive sat op allerede til juni. Samtidig er der kommet en del gode tal fra Europa.

Men det er især den store forskel på den pengepolitik, som føres i USA og Europa, der styrker dollaren. Mens USA har stoppet sine opkøb af obligationer og nu varmer op til en renteforhøjelse, er situationen den nærmest stik modsatte hos Den Europæiske Centralbank (ECB). Den køber obligationer op for 60 milliarder euro om måneden og har planer om at fortsætte i hvert fald frem til september 2016 og muligvis også længere, hvilket svækker euroen.

Det er dog uhyre vanskeligt at vurdere, om dollaren skal op eller ned i kurs, da omsætningen på de internationale valutamarkeder er gigantisk, og den aktuelle kurs derfor afspejler summen af al den information, som er til rådighed. Kommer der ny information, som peger op eller ned, så indbygges det i kursen på brøkdele af sekunder, hvorfor den aktuelle kurs ofte siges at være det bedste bud på, hvor dollaren vil ligge i fremtiden.