Dollaroptur luner hos dansk erhvervsliv

Den markante stigning, som er set i dollarkursen over det seneste års tid, er noget, som skæpper godt i kassen hos dansk erhvervsliv. Arla Foods, Danish Crown og medicinalindustrien er blandt vinderne.

Fremgangen i eksporten er overraskende stor, og det hænger blandt andet sammen med den stærke dollar og svage euro. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Novo Nordisk, Novozymes, A.P. Møller – Mærsk er nogle af giganterne i dansk erhvervsliv, som tjener gode penge på dollarens optur. Men det gør stribevis af andre virksomheder også, og til dem hører Arla Foods og Danish Crown.

Ud af den samlede omsætning på ca. 80 milliarder kroner hos Arla Foods afsættes tæt ved ti pct. i dollar eller dollar-relaterede valutaer. Det drejer sig blandt andet om Arlas forretninger i Mellemøsten.

»For Arla Foods er den stigende dollarkurs en gevinst. Den har betydet, at vores indtjening bliver bedre end ellers, og også at vi kan sælge lidt mere i mængder i Mellemøsten og andre steder, hvor der afregnes i dollar. Det skaber et godt bundtræk i forretningen,« siger Frederik Lotz, finansdirektør (CFO) i Arla Foods.

Når gevinsten alligevel ikke bliver jublende stor endnu, skyldes det såkaldte valutakontrakter, som Arla Foods har indgået for at sikre en vis stabilitet i omvekslingen.

»Vi har dækket os af på valutamarkedet, så den fulde effekt af den stigende dollar vil først slå igennem senere. Men vi er også under hårdt pres af de faldende priser på mælk, som især skyldes en manglende efterspørgsel fra Kina. Så den stigende dollarkurs er en lille redningskrans i et oprørt hav. Var dollaren ikke steget, så var vi sandsynligvis blevet presset til at sætte mælkepriserne endnu mere ned, så det er da en hjælp,« siger Frederik Lotz.

En anden af de danske virksomheder, der har haft medvind som følge af dollarens optur, er Danish Crown, som årligt omsætter for 58 milliarder kr. og slagter og sælger op mod 22 millioner svin.

»Vi sælger ikke flere end før, men vi får mere for det målt i danske kroner,« siger Jens Hansen, der er pressechef hos Danish Crown.

Han tilføjer, at USA selv producerer ganske meget svinekød og typisk til lavere priser end herhjemme, fordi de har bedre rammevilkår. Derfor er det typisk kvalitetsprodukter med høje kødprocenter og ensartethed, som Danmark kan sælge til USA.

»Et af de store produkter i USA for os er danske spareribs, som er meget ens i størrelse. Det er en fordel på restauranter, så alle får det samme. Men de sælges også i supermarkeder i USA som Danish baby backribs, hvilket hentyder til, at de danske svin er meget mindre end de amerikanske, når de slagtes,« siger Jens Hansen.

En dansk gris vejer typisk 110 kilo, når den bliver slagtet herhjemme, mens vægten i USA er 40 til 50 kilo højere.

Efterspørgslen i USA efter danske spareribs, som er kamben i rette størrelse, er så stor, at kiloprisen er højere end på selve kammen, der er et langt finere stykke kød, oplyser Jens Hansen. Samlet eksporterer Danish Crown svinekød til USA for omkring én milliard kroner om året.