USA overhaler Norge som eksportmarked

Dansk eksport overraskede stort i marts ved at stige mere end ventet. Det skyldtes især en hastigt stigende eksport til USA, som har medvind både på grund af den stærke dollar og en højere vækst i amerikansk økonomi.

Fremgangen i eksporten er overraskende stor, og det hænger blandt andet sammen med den stærke dollar og svage euro. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Danmarks eksport af varer til USA stormer frem. Det sker med så stor hast, at Danmark nu sælger flere varer til verdens største økonomi, end vi sælger til Norge og Storbritannien. Kun eksport til Tyskland og Sverige er nu vigtigere for dansk økonomi end salget af varer til USA.

Det er hele 34 pct., at salget af danske vindmøller, medicinalprodukter, skinker og møbler er steget til USA, når første kvartal i år sammenlignes med den tilsvarende periode året før. Dermed er salget oppe på 14,1 milliarder kroner i første kvartal, hvilket er pænt mere end de 10,8 milliarder kroner, vi sælger til Norge. Kun salget på 28,8 milliarder kroner til Tyskland og 17,1 milliarder kroner til Sverige er større i første kvartal af i år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Fortsætter den hæsblæsende fremgang på det store amerikanske marked, kan USA blive Danmarks næstvigtigste eksportmarked – kun overgået af Tyskland.

Det er især dollarens optur over for euroen og den danske krone, der sætter fart på den danske eksport til USA. Dollaren er steget med ni procent over for kronen siden nytår og med 23 pct. det seneste år. Den stigning hænger især sammen med de massive pengepolitiske lempelser, som Den Europæiske Centralbank (ECB) er i fuld gang med at gennemføre. Den køber obligationer op for 60 milliarder euro om måneden, hvilket presser renten og euroen ned i værdi.

Af samme årsag er euroen også faldet betydeligt eksempelvis over for den kinesiske yuan, hvilket også sætter sine tydelige spor i den danske eksport hertil, som er steget 25,4 pct. fra første kvartal sidste år til samme periode i år. Det er i det hele taget lande uden for EU, der trækker dansk eksport op, mens salget til andre EU-lande nærmest står i stampe og kun er steget 1,3 pct.

Samlet – alle lande under ét – gik vareeksporten frem med 6,4 pct., mens importen steg noget mindre med 5,3 pct. Dermed ser udenrigshandlen ud til at have givet et solidt bidrag til den økonomiske vækst i årets første kvartal.

Fremgangen for eksporten betyder også, at overskuddet på betalingsbalancens løbende poster er steget pænt og var på 34,6 milliarder kr. i årets første kvartal, hvilket er 9,7 milliarder kr. mere end sidste år. Over det seneste år har Danmark dermed haft et overskud på betalingsbalancen over for udlandet på mere end 130 milliarder kr., eller helt op mod syv procent af bruttonationalproduktet (BNP). Overskud af den størrelse kan kun få andre lande i verden fremvise større – eksempelvis olielande og så lige Tyskland, der er verdens førende eksportland.

Chefkonsulent Allan Sørensen fra DI kalder de nye tal for eksporten »meget flotte« og godt nyt for dansk økonomi. »Det er over en bred front, at eksporten går frem. Det er ikke én enkelt post, som stiger særligt meget, så det tyder godt og hænger især sammen med, at vi ser en bedring i de internationale konjunkturer, og kronen er blevet svækket,« siger han.

Dagens tal er da også en overordentligt god nyhed. Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit vurderer også, at de nye tal er godt for dansk økonomi og siger, at »opsvinget herhjemme nu tegner til at bliver selvbærende og langvarigt«.

Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank peger på, at eksporten tilmed ser ud til at stige yderligere i den kommende tid.

»Det skyldes fremgangen i europæisk økonomi og en stærk konkurrenceevne blandt danske virksomheder. Den pæne fremgang i eksporten lover godt for væksten, som er på vej op. Men det ændrer dog ikke på de udfordringer, som dansk økonomi har på længere sigt, blandt andet med en faldende arbejdsstyrke og lav produktivitet,« siger han.