Massiv eksportfest sætter skub i dansk økonomi

Fremgangen i eksporten er overraskende stor, og det hænger blandt andet sammen med den stærke dollar og svage euro.

Fremgangen i eksporten er overraskende stor, og det hænger blandt andet sammen med den stærke dollar og svage euro. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Den store danske eksport, der i år ventes at runde 1.100 milliarder kroner, buldrer pludselig frem på så markant vis, at bedre tider nu med sikkerhed er i sigte for dansk økonomi. Opturen på 6,4 procent i årets første tre måneder er den største i årevis og kommer efter flere års stilstand.

»Det store ryk, som ses nu, er lige netop, hvad vi har gået og ventet på. Kronen er blevet svækket, konkurrenceeven har fået det bedre og konjunkturerne i Europa er på vej op. Så der burde ske noget, og det er da også, hvad vi ser nu,« siger Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

»Overraskende pæne,« kalder økonom Jan Størup Nielsen fra Nordea de nye tal for eksporten.

»Det her er noget, der sammen med det stigende private forbrug vil skabe mere vækst og fremgang herhjemme,« siger han.

Det er i udpræget grad dollarens optur på 23 procent over det seneste år, der trækker eksporten op. Den udvikling har nemlig sat fart i salget af danske varer til USA på en måde, som nærmest aldrig før er set.

Stigningen i salget af varer til USA på over 30 procent i årets første kvartal er så voldsom, at USA har overhalet Norge og nu er Danmarks tredjevigtigste eksportmarked efter Tyskland og Sverige.

Samlet steg den danske eksport af varer til USA med 3,6 milliarder kroner i første kvartal. Hele 2,2 milliarder kroner heraf, eller så meget som 61 procent, kan tilskrives medicinalprodukter fra Novo Nordisk, LEO Pharma, Lundbeck eller tilsvarende virksomheder.

»Danske medicinalvirksomheder solgte for 6,79 milliarder koner til USA alene i årets første kvartal, hvilket er tæt ved halvdelen af den samlede eksport til USA. Væksten i salget er på 48 procent og dækker over både et større salg i mængder og en større værdi som følge af dollarens stigning,« siger Jørgen Clausen, der er cheføkonom hos Lægemiddelindustriforeningen (LIF).

Eksportfesten til USA ser tilmed ud til at kunne fortsætte et godt stykke tid endnu, for et klart flertal af de 56 økonomer fra universiteter, banker og interesseorganisationer, som Berlingske Business løbende stiller en række spørgsmål, venter, at dollaren vil stige yderligere i værdi.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) glæder sig over udviklingen, som han kalder »meget positiv for dansk økonomi og beskæftigelse.« Fremgangen skyldes en god konkurrenceevne hos danske virksomheder og en stigende købelyst på vores vigtigste eksportmarkeder, vurderer ministeren.