Nationalbanken vinder kronekrigen

Nationalbanken hæver nu indskudsbevisrenten. Økonomer kalder det en sejr for Nationalbanken i kampen om den danske krone.

Danmarks Nationalbank Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har vundet krigen om kronen.

Det står klart, efter Nationalbanken torsdag kunne hæve renten væk fra bundniveauet på minus 0,75 procent, der blev indført i forbindelse med kronekurskrigen for et år siden. Nationalbankens indlånsrente er nu minus 0,65 procent.

Og det er ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, en god nyhed for dansk økonomi.

»En lidt højere rente mindsker risikoen for en ubalanceret økonomisk udvikling drevet af en for stor tilskyndelse til gældsætning hos både forbrugere og virksomheder. Det er godt nyt for dansk økonomi – ikke mindst på den lidt længere bane,« siger han.

På den ene side af den såkaldte kronekrig stod internationale valutaspekulanter og investorer, som forsøger at skabe økonomisk gevinst ved at gøre kronen mere værd og dermed fjerne den danske krones binding til euroen.

På den anden side forsøgte Nationalbanken at gøre det modsatte som et led i at normalisere pengemarkedet via deres kamp for at fastholde kursen mellem de to valutaer.

En forventet reaktion

Og når Nationalbanken vælger at hæve renten, kommer det ikke bag på landets analytikere og økonomer.

»Det er helt forventeligt, at Nationalbanken hæver renten, da hele puklen af udenlandsk valuta på 275 milliarder kroner, der strømmede ind i Nationalbankens kasse for et år siden, nu er høvlet af,« lyder det fra Jacob Graven, som er cheføkonom i Sydbank.

Nogenlunde samme melding kommer fra Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Renteforhøjelsen kommer ikke som nogen større overraskelse set i lyset af det store dræn, der har været i valutareserven gennem de senere måneder og især i december, hvor Nationalbanken var ude og støtteopkøbe danske kroner for små 50 mia. kroner. Samlet set er valutareserven blevet reduceret med godt 300 mia. kroner siden den toppede i februar/marts 2015, da kronekrigen var på sit højeste,« siger han, ligesom han kalder dagens renteudmelding for »den endelige afslutning« på kronekrigen.

Begrænset påvirkning for almindelige danskere

Trods Nationalbankens renteforhøjelse er økonomerne dog enige om, at sidste angreb i krigen om kronen ikke får alverdens betydning for boligejere og ganske almindelige danskere.

»Investorerne har allerede taget forskud på, at renteforhøjelsen var på trapperne, og obligationsrenterne vil derfor næppe blive påvirket væsentligt,« lyder det fra Jacob Graven, som bakkes op af  Mikael Olai Milhøj, analytiker i Danske Bank.

»Selv om det altså nu er slut med verdens laveste rente herhjemme, så behøver boligejere ikke at ligge søvnløse om natten. Renteniveauet er fortsat ekstremt lavt, og der er ikke udsigt til, at det vil ændre sig lige foreløbigt,« siger han.

Ikke siden den 25. april 2014 har vi set så stor en selvstændig renteforhøjelse herhjemme, mens vi i den mellemliggende periode helt usædvanligt har oplevet fem selvstændige rentenedsættelser.