Nationalbanken vil igen sælge statsobligationer

Danmarks Nationalbank tager et par skridt tilbage mod en normalisering af pengepolitikken, efter at der i starten af året var et stort pres i valutamarkedet for en styrkelse af den danske krone.

Nationalbanken Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren

Fra 7. oktober vil Nationalbanken således igen sælge statsobligationer. Og fra fredag vil Nationalbanken reducere de såkaldte foliorammer, hvor bankerne kan sætte penge ind til 0 pct. i rente. Den samlede folioramme nedsættes fra 174 mia. kr. til 63 mia. kr.


- De seneste måneder har Nationalbanken solgt valuta i markedet for et betydeligt beløb. Der er derfor ikke længere behov for de ekstraordinære tiltag, der blev iværksat i forbindelse med kapitalindstrømningen i begyndelsen af året, skriver Nationalbanken i en meddelelse.


- På den baggrund har Finansministeriet efter indstilling fra Nationalbanken besluttet at genoptage udstedelserne af statsobligationer fra oktober 2015, skriver banken videre.


Det var 30. januar, at Nationalbanken stoppede med at sælge statsobligationer.


Det skyldtes et stort pres i markedet på at styrke den danske krone, hvilket kom sig af, at den schweiziske centralbank besluttede at lade schweizerfranc flyde frit over for euro.

Schweizerfranc, der normalt var betragtet som en "sikker havn" at placere sine penge i, blev straks styrket omkring 20 pct.


Efterfølgende blev den danske krone et yndet investeringsmål for investorerne. Det lagde et stort opadgående pres på kronen, som Nationalbanken med flere midler lykkedes med at forhindre, hvilket også er dens opgave som følge af den danske fastkurspolitik over for euro.