Rohde varmer op til rentehop

Danmarks Nationalbank vil med stor sandsynlighed sætte sine korte renter op inden årets udgang. Topchefen, Lars Rohde, er ved at normalisere situationen, efter kronen blev alvorligt angrebet af vilde spekulanter.

Spekulanternes angreb på den danske krone mislykkedes, og nu er nationalbankdirektør Lars Rohde så småt ved forberede os på mere normale tider. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere

Danmarks Nationalbank er så småt begyndt at varme op til en isoleret dansk rente­forhøjelse. Dermed er en epoke slut, hvor Danmark sammen med Schweiz har haft de laveste renter i verden. Det er renten for indskud i Danmarks Nationalbank, som er nede på minus 0,75 procent, der ventes sat op, nok til minus 0,65 procent eller minus 0,50 procent i første omgang. Årsagen er, at det opadgående pres på den danske krone er taget betydeligt af siden begyndelsen af året.

Presset mod den danske krone blev udløst af de massive opkøb af obligationer, som Den Europæiske Centralbank (ECB) annoncerede første gang den 22. januar, og som blev indledt den 9. marts.

Det fik renten i de 19 eurolande til at falde på dramatisk vis allerede i starten af året, fordi programmet var ventet. Rentefaldet førte til, at schweizerfrancen steg betydeligt i kurs, og resultatet blev, at Schweiz måtte opgive sin binding til euroen. Det fik mange til at tro, at Danmark ville gør det samme, hvilket var med til at udløse det store stormløb mod den danske krone.

Storsalg af kroner

Derfor måtte Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen over flere omgange på dramatisk vis sætte renten ned og stoppe for salg af statsobligationer. For at forsvare den danske krone solgte Danmarks Nationalbank også kroner i enorme mængder på de internationale valutamarkeder, hvilket fik reserven af fremmed valuta til at svulme op til en historisk top på 737,2 milliarder kroner i marts.

Det var spekulanter fra både ind- og udland, der købte kroner op i stort omfang, fordi de satsede på, at kronen ville blive presset ud af det såkaldte ERM2-samarbejde. Dette samarbejde låser kronens kurs fast inden for et fast bånd over for euroen. Blev kronen presset op i kurs, kunne spekulanterne høste enorme gevinster.

Men det opadgående pres mod kronen blev bremset, og siden marts har Danmarks Nationalbank derfor igen købt kroner og solgt euro på de international valuta­markeder, sådan at valutareserven er faldet med 154,0 milliarder kroner til et aktuelt niveau på 583,2 milliarder kroner.

Sælger igen statsobligationer

Samtidig har Danmarks Nationalbank netop meddelt, at de snart begynder med at sælge statsobligationer igen. Dette salg blev stoppet i januar for at øge efterspørgslen efter danske statsobligationer og presse renten ned, sådan at det blev mindre attraktivt at placere penge i danske kroner.

Til oktober begynder salget af stats­obligationer igen, og til og med udgangen af 2016 er det planen at sælge obligationer for 100 milliarder kroner. Nationalbanken sælger danske statsobligationer for at finansiere underskuddet på de offentlige finanser og pleje den danske statsgæld, der er tæt på 770 milliarder kroner.

Danmarks Nationalbank har også besluttet at sænke den særlige folioramme fra 174 til 63 milliarder kroner. Denne folioramme blev øget i begyndelsen af året for at hjælpe bankerne. De kunne således have penge placeret på en foliekonto i Danmarks Nationalbank til en rente på nul procent i stedet for at betale den negative rente på 0,75 procent på indskudsbeviser.

Rentehop om en måned

Første rentehop kommer sandsynligvis om en måned eller to. Valutareserven er dog fortsat 133 milliarder kroner større end i slutningen af 2014, før dramaet om den danske krone startede. Det er derfor sandsynligt, at valutareserven skal falde lidt mere, før Lars Rohde slår til og banker renten op.

Det danske forsvar af den danske krone er blevet rost af Den Internationale Valutafond (IMF). De har talt om »en sjælden og vigtig sejr,« der blev vundet over de spekulanter, som forsøgte at presse kronen ud af sit bånd over for euroen.

Den danske krone har siden fastkurspolitikken blev indført i 1982 oplevet pres – både i op- og nedadgående retning. Men hver gang det er lykkedes at forsvare kronen, hvilket har øget troværdigheden omkring fastkurspolitikken.

Flere danske pensionsselskaber var med til at spekulere mod den danske krone i begyndelsen af året. Det gjorde de ved at sælge udenlandske aktier og andre værdipapirer, som ville blive mindre værd, hvis kronen steg voldsomt i værdi. Men dybest set gjorde de bare, hvad de anså for at være bedst for dem selv og deres kunder. Så det er også under den slags betingelser, at den danske fastkurspolitik skal kunne fungere.