LO: EU-dom ændrer intet

Danske fagforeninger kan stadig blokere og strejke for at få overenskomst. Dom fra EU's domstol ændrer ikke meget, men den skal nærlæses, mener LO's formand.

Det har ikke ændret meget, at EU's domstol var lidt uklar i en sag om retten til at blokere og strejke for at få overenskomst.

LO-formand Harald Børsting ser ingen grund til at ændre på dansk praksis, selv om domstolen tirsdag gav den svenske fagbevægelse et rap over nallerne. I den såkaldte Vaxholm-sag, opkaldt efter en lille by uden for Stockholm, afgjorde domstolen, at de svenske fagforbund var gået for vidt i kravet til et lettisk firma.

Harald Børsting hæfter sig ved, at domstolen stadig anerkender retten til at konflikte.

- Vi siger til vores system, at der ikke er grund til at ændre praksis. Der er nogle særlige svenske forhold, så jeg glæder mig over, at konfliktvåbnet stadig er en del af vores praksis. Vi vil dog nærlæse dommen for at finde ud af, hvad vi præcis kan stille krav om ved konflikter, siger Harald Børsting til Ritzau.

Han glæder sig over, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil have ministeriets embedsmænd til at studere dommen og bagefter holde møde med arbejdsmarkedets parter.

- Så kan vi sammen diskutere, hvad der kan være af konsekvenser, siger Harald Børsting.

/ritzau/