Laveste inflation i 60 år

Selvom priserne steg 0,1 procentpoint mere end ventet i december er inflationen den laveste siden 1953. Med den fortsat faldende oliepris kan vi være på vej mod deciderede prisfald.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen

Med en stigning på 0,3 procent i december er prisstigningerne 0,1 procentpoint højere end ventet, men det ændrer ikke på, at inflationen, som nu er på 0,3 procent er historisk lav.

Målt som årlige prisstigninger har niveauet ikke været lavere siden 1953, hvor priserne faldt 0,5 procent på årsbasis.

Fra 2013 til 2014 steg de 0,6 procent, et fald fra året før, hvor priserne blev 0,8 procent højere.

»Højere årlige prisændringer på blandt andet bøger og charterrejser har isoleret set trukket årsstigningen lidt op i forhold til sidste
måned, mens lavere årlige prisændringer på blandt andet benzin og tøj har trukket årsstigningen ned,« skriver Danmarks Statistik.

I Nordea påpeger senioranalytiker Jan Størup, at det eneste, der holder dansk økonomi fra prisfald, er relativt høje stigninger i huslejer.

I sidste uge stod det klart, at prisudviklingen nu er negativ i de 19 eurolande. Her lå forbrugerpriserne i december 0,2 procent lavere end for ét år siden. Det vil sige, at en kurv af varer, som kostede 100 kroner for et år siden, nu koster 99,80 kroner.

Også Danmark nærmer sig en situation med deciderede prisfald, vurderer cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejderneds Landsbank.

»Den lave inflation er ikke noget, der umiddelbart har udsigt til at forsvinde. Olieprisfaldet er fortsat ind i 2015, og der er sågar trådt afgiftslettelser i kraft her fra første januar, som gør opvarmning af bolig med oliefyr og naturgas endnu billigere i år. Det vil formentlig trække inflationen endnu længere ned i første halvdel af 2015,« skriver hun i en kommentar til tallene.

I Realkredit Danmark påpeger cheføkonom Christian Hilligsøe Heining, at der ikke er grund til at bekymre sig over en kortvarig periode med inflation.

 

Der er dog ingen grund til, at vi her og nu skal frygte en sådan situation.

»Først og fremmest ændrer det ikke bundlinjen i forhold til, at forbrugerpriserne ikke vokser i større tempo grundet det stadig sløje væksttempo i dansk økonomi - om forbrugerpriserne er steget en lille smule over det seneste år eller faldet en lille smule gør ikke fra eller til i det store billede. For det andet er kortere perioder med deflation ikke skadeligt i sig selv - i første omgang er det snarere modsat, da det øger købekraften i husholdningerne, da lønvæksten ikke er faldende i øjeblikket,« skriver Christian Hilligsøe Heining i sin kommentar til tallene.