Nu falder priserne i eurolandene

Inflationen er nu negativ, sådan at priserne falder i de 19 eurolande. Dermed har inflationen nu sænket farten i mere end tre år i træk, selv om Den Europæiske Centralbank skal forsøge at holde inflationen oppe omkring to procent.

Mario Draghi Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerpriserne i de 19 eurolande faldt i december med 0,2 procent, viser nye og foreløbige tal fra Eurostat.

Det er markant mindre end måneden før, hvor priserne steg med 0,3 procent i forhold til samme måned året før.

Med til at trække priserne ned er det store prisfald på næsten 50 procent på olie siden sidste efterår.

Faldende priser kan i værste fald starte lidt af en ond cirkel, hvor mange begynder at udskyde forbrug og investeringer, fordi alt hele tiden bliver billigere. Sker det, vil det svække væksten og øge ledigheden.

Den lave inflation øger også presset på Den Europæiske Centralbank (ECB), der skal forsøge at holde inflationen tæt på to procent. Men der har inflationen ikke været oppe siden januar 2013.

ECB har sænket renten og lånt store summer ud til de europæiske banker til lave renter i et forsøge på at skabe mere aktivitet og inflation. Men trods dette er den fart, hvor inflationen løber af sted med, blev sat ned næsten konstant lige siden januar 2011.

For at vende den udvikling, ventes ECB inden længe at sætte mere fart på opkøb af obligationer, sådan som det også er sket tidligere i både USA, Japan og Storbritannien. Det er i givet fald noget, der kan presse de lange renter ned og øge likviditeten i eurolandene.

 

Annonceringen om nye opkøb af obligationer kan komme allerede på næste ECB-møde den 22. januar.

ECB har dog allerede sagt, at de vil øge deres balance med omkring 1.000 milliarder kroner formentlig over de næste to år. Men der kan på mødet den 22. januar komme nyt om, hvor hurtigt stigningen i balancen skal ske, hvilket obligationer de vil købe op og hvor opkøbene skal ske.

Denne form for kvantitative lempelser kan føre til højere priser på aktier, boliger og andre aktiver, da mange begynder at lede efter alternativer til obligationer eller bankindskud.

Det er ikke uden risiko, at lave den slags tiltag, da de i værste fald kan løbe løbsk og skabe en alt for høj inflation, eller oppustede bobler. Men ind til videre ser øvelsen ud til at være lykkedes i USA, som er i pæn økonomisk fremgang efter Federal Reserves store satsninger på dette område.