Inflationen bekymrer Federal Reserve

Selv om den amerikanske centralbank, Federal Reserve, synes at været kommet nærmere en renteforhøjelse, så er bankens beslutningstagere i stigende grad bekymret over den lave inflation.

Foto: Andrew Burton

Det skriver Bloomberg News med henvisning til referatet af det seneste rentemøde den 16. og 17. december i den amerikanske centralbank.

For selv om referatet viste, at rentepanelets deltagere er enige om, at den amerikanske økonomi efter al sandsynlighed vil fortsætte sin bedring, så antydede en nøjere gennemgang af referatet, at bekymringerne over den lave inflation er mere udtalt end tidligere. Eksempelvis fik et af rentepanelets deltagere, Narayana Kocherlakota, ført til protokols, at banken risikerer at svække troværdigheden af sit inflationsmål på 2 pct., og at en mere lempelig tilgang til pengepolitikken derfor vil være på sin plads.

- Der hersker mere bekymring over inflationen, og det vil forme debatten i de kommende uger, vurderer økonom Thomas Costerg fra Standard Chartered Bank over for Bloomberg News.

På Wall Street holdt aktierne fast i stigningerne efter offentliggørelsen af referatet, der ikke gav anledning til ændrede forventninger i markedet til timingen af en renteforhøjelse. Det brede S&P 500-indeks sluttede 1,2 pct. højere, men lå allerede til en stigning på over 1 pct., da referatet blev offentliggjort.

Ifølge den seneste opgørelse af renteforventningerne i Federal Reserve mener 15 af FOMC-medlemmer, at pengepolitikken bør strammes i år, mens to mener, at der først bør ske næste år.

Samlet indikerer meldingen fra Federal Reserve, at renterne næppe hæves før tidligst til april, skriver Bloomberg.

Hos Danske Bank venter senioranalytiker Signe Roed-Frederiksen, stadig at renteforhøjelsen kommer til juni.