Islændingene protesterer mod banklov

Omkring 3.000 demonstrerede mod, at briter og hollændere har statsgaranti for at få deres penge fra de krakkede islandske banker.

3.000 islændinge demonstrerede mod et kontroversielt lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ingolfur Juliusson
Det står klart, at Island skal betale mange milliarder pund og euro tilbage til Storbritannien og Holland for de tab, briterne og hollænderne har haft i de kollapsede islandske banker.

Baggrunden er et lovforslag med navnet »Icesave«, som forpligter og dermed tvinger Island til at betale milliarder af euro tilbage til Storbritannien og Holland. Mange af de to landes borgere havde konti i de kollapsede islandske banker. Men det kontroversielle lovforslag er strandet i parlamentariske udvalg, da oppositionspartierne samt medlemmer af koalitionsregeringen kræver ændringer.

Blandt talerne ved demonstrationen i går i Reykjavik var forfatteren Einar Gudmundson, som sagde, islændingene bliver straffet for en forbrydelse, som er begået af et privat selskab. Det er en forbrydelse, den islandske nation ikke havde noget at gøre med, sagde han.

Den globale finanskrise ramte Island i oktober og landets finanssystem kollapsede efterfølgende.

Ifølge Islands statsminister Johanna Sigurdardottir udgør beløbet, som Island forpligter sig til at betale til Storbritannien og Holland, halvdelen af Islands bruttonationalprodukt. Det handler om, hvordan pengene kan blive betalt og politikerne kan sikre Islands suverænitet og økonomiske overlevelse, siger hun.