Valutafond smækker kassen i over for Island

Den internationale valutafond, IMF, har forsinket udbetaling af nødlån til Island, fordi der fortsat er skænderier om betalingen til kunder i den kollapsede Icesave bank.

Foto: Dylan Martinez / Reuters. Et skænderi om betalingen til kunder i den kollapsede internetbank Icesave har fået IMF til at udskyde betalingen af et nødlån til Island.
Læs mere
Fold sammen
Da Islands tre store banker i oktober sidste år kollapsede rev de hundredetusinder af kunder i Storbritannien og Holland med sig, fordi Landsbankis internet-baserede filial Icesave.

Det førte til en fuldstændig nedkøling mellem den britiske og islandske regering, fordi islændingene tilsyneladende hverken kunne eller ville lade den islandske indskydergarantifond dække den del af tabene som islændingene har forpligtet sig til at sikre.

Sagen endte med at det britiske finansministerium betalte alle de 300.000 indskydere i Icesave Storbritannien fuldt ud, og så lånte Island 2,1 milliarder pund, eller 18,3 milliarder kr., så Island kunne betale de første 18.800 pund af hver kundes tab, som man var forpligtet til. Og det samme gjorde Holland.

Knas med Icesave-aftale
Men nu er der tilsyneladende igen kommet knas i Icesave-aftalen. Storbritannien og Holland kræver nemlig en rente på 5,5 pct. for at låne islændingene de penge, som går til at betale de britiske og hollandske bankkunder, og det synes en del politikere på Island er helt hen i vejret.

Derfor er det ikke sikkert at den lovgivning som er nødvendig for at aftalen bliver bindene kan få flertal i Altinget. Og så kan hele aftalen igen falde på gulvet.

Det er et problem, blandt andet fordi Valutafonden har stillet som klart krav for at yde livsvigtige nødlån i hård valuta til Island, at der er styr på betalingen for Icesave-kunderne.

Som konsekvens har IMF ifølge den britiske avis The Telegraph udsat den anden udbetaling af et nødlån til Island, indtil der formentlig i næste uge kan stemmes om Icesave-aftalen.

Alvorlige konsekvenser af manglende lån
For Island kan det få alvorlige konsekvenser, hvis nødlånet fra IMF ikke bliver udbetalt foreløbigt.

Island har nemlig desperat brug for udenlandsk valuta for at være i stand til at betale udenlandske fordringer, først og fremmest lån i euro, dollar og andre valutaer foretaget til Island eller af islændinge.

Blandt andre Danmarks Nationalbank har allerede støttet den islandske centralbank Sedlabanki med lånefaciliteter i hård valuta, men hvis IMF trækker følehornene til sig, så kan andre lånemuligheder også hurtigt tørre ud, og så kan Island komme til at stå i en endnu alvorligere økonomisk klemme end landet allerede er i.