Holger K's skatteplan kan være et slag i luften

Det er positivt, at regeringen nu sætter fokus på skattely, mener én ekspert, der dog sår tvivl om, hvorvidt 40 mio. kroner er nok. En anden ekspert mener, Danmark ikke har meget at stille op uden et større internationalt samarbejde.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Skatteminister Holger K. Nielsens (SF) nye initiativer for at dæmme op for skattely får en blandet modtagelse fra skatteeksperter.

Ministeren har afsat 40 millioner kroner fordelt over fire år til en taskforce, tværministerielle udvalg og tættere samarbejde med rådgiverbranchen, der skal identificere mønstre bag skattelykonstruktioner, danne grundlag for nyt etisk kodeks og eventuelt resultere i ny lovgivning.

Alt sammen er positivt, mener advokatpartner og skatteekspert Torben Bagge, der har optrådt i DR-dokumentarserien Skattely, der har sat fokus på finansverdens og rådgiverbranchens ufine metoder til at hjælpe danske erhvervsdrivende til at undgå de danske skattemyndigheder.

Han sætter dog et forsigtigt spørgsmålstegn ved summen af de allokerede midler.

"Spørgsmålet er om 40 millioner kroner er tilstrækkeligt med ressourcer taget i betragtning af, det er en rigtig kompleks problemstilling, man står over for. Især set i lyset af, at pengene skal fordeles over fire år," siger han.

En anden skatteekspert, der ligeledes har optrådt i DR-programmet, advokat og tidligere kontorchef i Skatteministeriet, Michael Bjørn Hansen, er mere kontant i sin udmelding. Han sætter en fed tvivlende streg under, at det som nationalstat er mere end svært at gøre op med udenlandske skattely.

"Det er meget, meget vanskeligt at gøre noget ved det her på nationalt plan. Skat har ekstremt svært ved at komme til bunds og finde faktum i de her sager, når folk er organiseret i selskaber, der ligger i lande, som overhovedet ikke er mulige at kontrollere. Derfor skal det internationale samarbejde skrues en tand i vejret. Eksempelvis skal der være international adgang til at gå ned i selskaber, der ligger i skattelylande og finde ud af, hvad det er, de har stående," siger han.

Vanskeligt at højne etikken

Både Michael Bjørn Hansen og Torben Bagge finder fejl og mangler i den nye initiativpakke.

Et af nedslagspunkterne fra regeringen er, at etikken i rådgiverbranchen gennem dialog med myndighederne skal højnes. Michael Bjørn Hansen tvivler på, at det kan føre noget med sig.

Ganske vist er nogle af metoderne blev udstillet i DR-programmet ved hjælp af skjult kamera, men det kan hverken medier, myndigheder eller hemmelige agenter gøre hver gang. Derfor er det meget svært at påvise og blive klogere på de mange kreative løsninger:

"Jeg tror ikke meget på en moralsk oprustning hos revisorstanden og advokater. Man skal tænke på, at mange rådgivere har de her løsninger til at ligge som hyldevarer. Det bliver meget vanskeligt at bekæmpe folk, der kommer ind på nogle lukkede kontorer, hvor der ligger et stort sortiment af løsninger, som de så kan vælge og vrage i mellem. Jeg tvivler på det vil føre til noget," siger han.

Torben Bagge er anderledes positiv over for det tværministerielle samarbejde, der tæller repræsentanter fra Skatte-, Erhvervs- og Vækst-, Justits- og Finansministeriet samt også repræsentanter fra Skat, politiet, Finanstilsynet og anklagemyndigheden, som kan føre grundlag for ny lovgivning på området.

Opfordrer til amnestiordning

Torben Bagges største anke mod initiativet, fremhæver han, er, at regeringen ikke har genindført den såkaldte amnestiordning, som kørte som forsøgsprojekt fra 2012 til juni 2013. Her kunne skattesnydere melde sig selv, men i stedet for fængselsstraf slippe med en bøde svarende til 60 pct. af de skattepligtige penge, der er blevet gemt fra myndighederne. En lignende ordning kunne vise sig nyttig.

"Der mangler for alvor en mulighed for folk, der gerne vil gøre op med tidligere års synder. Jeg bliver ikke helt sjældent kontaktet af personer, der vil høre, hvad der sker, hvis de melder sig selv til Skat og lægger kortene på bordet. Der vil jeg gerne opfordre til, at den amnestiordning, man havde indtil 30 juni, bliver lynhurtigt genindført. Jeg tror faktisk man ville kunne få mange til at melde sig," påpeger han, da brugen af skattely hurtigt kan bevæge sig op i hårde fængselsdomme.

Han fortæller, at det inden for de seneste uger er begyndt at rumstere i banker i Schweiz og Luxemburg, der nu tvinger kunder til at tage et valg: Kunder, der ikke har deklareret deres formuer, skal melde sig til deres nationale myndigheder eller hæve pengene og forsvinde. Torben Bagge forklarer, at han i de sidste to uger har set flere eksempler på den slags breve fra bankerne i de pågældende lande, der har været sat fokus på i DR-udsendelserne.

Derfor er beskeden til regeringen også klar:

"Det er nu, der skal handles hurtigt. Det er selvfølgelig folks eget ansvar, at de har snydt. Men når nu problemet er opstået, synes jeg det ville være bedre for alle parter at give dem anledning til at melde sig og få pengene i den danske statskasse i stedet for at skubbe folk til at flytte pengene endnu længere væk," siger Torben Bagge.

En af hovedpointerne med regeringsinitiativet er samtidig, at karakteristika for skattelykonstruktioner skal afdækkes, sådan fremtidige sager lettere kan identificeres.

Hvis man genindførte en form for amnestiordning, ville det gøre identificeringsarbejdet langt lettere, fordi myndighederne ville kunne få et lettere indblik i snyderiet, påpeger Torben Bagge.