Grønlands landsstyre bremser oliejagt ved Østgrønland

Grønlands nye regering holder igen med uddeling af oliekoncessioner. Sker der en miljøkatastrofe, kræver det et bedre eftersøgnings- og redningsberedskab, siger den nye landsstyreformand.

Grønlands nye landsstyreformand, Aleqa Hammond (i midten) vil holde igen med udstedelse af licenser til olie- og gasudvinding. Foto: Ulrik Bank/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens der er voksende aktiviteter i olie- og gassektoren til havs i den arktiske del af Norge og Rusland, er der udsigt til en opbremsning på området i Grønland.

Den nye regering med Aleqa Hammond fra partiet Siumut i spidsen har lagt en kraftig dæmper på industriens forventninger til at kunne få efterforsknings- og udvindingskoncessioner.

Aleqa Hammond siger, at hendes landsstyre vil holde igen med udstedelse af licenser. Grønland indfører i praksis mere eller mindre et midlertidigt stop for uddeling af koncessioner.

Dermed trækker det ud med at få gang i jagten på olie i et ufatteligt stort jomfrueligt havområde ved Østgrønland.

Råstofdirektoratet i Nuuk modtog sidste år 11 ansøgninger om efterforsknings- og udnyttelsestilladelser til olie og gas i Grønlandshavet. Ud for Østgrønland skønnes der at ligge olie- og gasrigdomme svarende til 31 milliarder tønder olie.

Advarsler og bekymring

Aleqa Hammond synes foreløbig at have nok i olieaktiviteterne ved Vestgrønland.

»Der er virkelig udstedt mange licenser, over 20 ved Vestgrønland. Derfor er det vigtigt, at vi giver olieselskaberne tid til at realisere disse licenser,« siger hun.

Såvel Greenpeace som chefen for FNs miljøprogram, UNEP, nordmanden, Achim Steiner, og EUs miljøkomité har advaret kraftigt mod olieudvinding i Arktis. UNEPs chef opfordrer lande i Arktis, som satser på olieudvinding, om at tænke konsekvenserne nøje igennem.

Aleqa Hammond, har I i landsstyret lyttet til advarslerne fra Greenpeace og andre, der har peget på, at olieboringer i Arktis er for farlige?»Vi har ikke lyttet til advarslerne, men til bekymringerne. Det vigtigste for os er, at vi ser på sagen med omhu. Vi må lytte til, hvad både oliefolk, den grønlandske befolkning og NGOerne siger. Alle er vigtige udmeldinger, som vi må lytte til. Så derfor holder vi igen med uddeling af licenser.«Vil landsstyret nu ikke give olieselskaber licenser til efterforskning ved Østgrønland?»Vi siger ikke helt stop, men vi tager den lidt med ro. Vi giver først licenser, når vi føler, at vi i Grønland er klar, og at alle instanser er klar til det,« siger Aleqa Hammond.

Behov for bedre beredskab

Landsstyreformanden peger på, at sker der en ulykke eller katastrofe til søs ved olieboringer og skibstrafik ved Grønland, vil det kræve et bedre eftersøgnings- og redningsberedskab.

»Beredskabet i Grønland er ikke så stærkt, som vi kunne ønske det. Desuden skal aktiviteterne foregå forsvarligt af hensyn til miljøet og naturen. Den grønlandske befolkning skal føle sig tryg ved, at der gives licenser i fjerntliggende områder. For jo længere væk, desto større risiko er der for en oliekatastrofe,« siger den grønlandske regeringschef Aleqa Hammond.