Frankrig tæt på at overhale Danmark i skattetryk

Frankrig har gennem de senere år øget sine skatter og afgifter på så markant vis, at de nu har verdens næsthøjeste skattetryk. Fortsætter udviklingen, vil de inden for få år overhale Danmark i skattetryk.

Fransk kvinde i en "skattedemonstration" i december Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE ANDRIEU

Danmark har nu for 11. år i træk verdens højeste skattetryk. Men det er til gengæld ikke længere Sverige, som er vores nærmeste konkurrent, når det gælder om at have verdens højeste skatter og afgifter.

Sverige er nemlig blevet overhalet i stort fart af både Frankrig, Belgien og Italien, når det gælder skattetryk.

Det viser en ny opgørelse fra den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Sverige har sænket sine skatter på ganske markant vis de senere år. Det er sket ved at sætte selskabsskatten ned fra 26,3 til 22 procent. Men blandt andet også ved at hæve det særlige jobfradrag, så personskatterne er faldet. Samlet er det svenske skattetryk derfor raslet ned fra en verdensrekord over 51 procent i 2000 til et aktuelt niveau på tæt ved 44 procent.

Omvendt er det gået i Frankrig, hvor skatterne de senere år er steget så dramatisk, at de nu nærmer sig dansk niveau.

»Frankrig har indført over 200 nye skatter siden 2007, og det er en af årsagerne til de store protester, der blev set i sommer. Folk føler, at grænsen er nået, og at de ikke vil finde sig i mere,« siger Ulrik Bie, der chefanalytiker hos Nykredit.

Protesterne har været så voldsomme, at den franske præsident François Hollande har lovet en slags skattepause eller skattestop. Han har også måtte opgive en række miljøskatter på eksempelvis varebiler til landbruget på grund af massive folkelige protester.

Alligevel ventes skattetrykket i Frankrig at stige fra 45,3 procent af BNP i år til 46,5 procent til næste år, som følge af det, der allerede er vedtaget.

»Dermed nærmer de sig det danske niveau, som er på 48,0 procent, og som regeringen venter vil være uændret til næste år,« siger Søren Bech, der er skatteekspert og partner hos PwC.

Selv om Frankrig har sat skatten betydeligt op, ventes den offentlige gæld til næste år at komme op over 93 procent af BNP. Det er langt over de 60 procent, som EU tillader. Det er også mere end dobbelt så meget som herhjemme, hvor den offentlige gæld er nede omkring 44 procent af BNP. Også de løbende underskud, som er omkring fem procent af BNP i Frankrig, er langt over det tilladte og betydeligt over dansk niveau.

»Skulle Frankrig finansiere bare halvdelen af sit store underskud med skatter, så ville de have et skattetryk på eller over dansk niveau,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefkonsulent i AE-rådet.

Han tilføjer, at finanspolitikken til gengæld er holdbar på langt sigt herhjemme. Det vil sige, at vi ikke behøver hæve vores skatter og afgifter, eller gennemføre offentlige besparelser, for at finansiere fremtidens velfærd. Det er en markant bedre situation, end stort set alle andre lande i Europa er i. De presses over de kommende år til at hæve skatten, eller reducere de offentlige udgifter, hvis de skal undgå store underskud i takt med, at der kommer flere ældre og færre erhvervsaktive.

Det er blandt andet marginalskatten, som er sat op i Frankrig. Men momsen er også hævet til 19,6 procent og en ny stigning til 20 procent er varslet fra nytår.

»Situationen er den samme i Italien og Belgien, hvor krisen har presset begge lande til at hæve stribevis af skatter og afgifter for at bringe deres underskud ned,« siger Ulrik Bie.

Samtidig har bruttonationalprodukt stået mere eller mindre i stampe i mange af de kriseramte lande, hvilket også kan få skattetrykket til at stige, eftersom det måles som andel af BNP.

At Danmark fortsætter med at lyse op som landet med verdens højeste skattetryk, betegner Søren Bech som »et problem,« eftersom det presser arbejdslyst og investeringer ned.

»Men det gør det også sværere at tiltrække arbejdskraft udefra. De fleste virksomheder, som ansætter arbejdskraft fra andre lande, bruger således nettoløn. Det vil sige, at de ansatte modtager en aftalt sum - efter skat. Jo højere skatten er, jo dyrere bliver det derfor for virksomheden, at tiltrække eksperter udefra,« siger han.

Danmark har så den særlige forskerskat på 26 procent, som skal afhjælpe lidt af disse problemer. Men den kan man højst være på i fem år. Derefter klapper den danske skattefælde, der er verdens hårdeste.