Flere pendler ud af byen

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at pendlingen er begyndt at vende, så flere i stedet pendler ud af byerne for at gå på arbejde.

Flere danskere er begyndt at tage bilen, bussen eller toget ud af byen for at gå på arbejde Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Flere danskere er begyndt at tage bilen, bussen eller toget ud af byen for at gå på arbejde, skriver Jyllands-Posten.

En analyse fra Danske Regioner viser, at der siden 2009 har været en klar tendens til, at folk i arbejde pendler mindre ind mod storbyerne og mere væk fra dem.

Siden 2009 er antallet, der dagligt pendler ud af København eksempelvis steget med knap to procent, mens antallet, der pendler ind er faldet tilsvarende.

Trafikforsker Per Homann Jeppesen fra Roskilde Universitet er overrasket over udviklingen.

»Tidligere tog man en uddannelse inde i byen, og så flyttede man ud af byen, når man fik børn for at få frisk luft og grønne græsplæner. Nu bliver man boende inde i byen, hvor der er kommet flere grønne områder, mindre forurening, mindre industri, og hvor der sker mere. Derfor må flere tage uden for byen for at arbejde,« siger han.

Regionernes formand Bent Hansen (S) påpeger, at man i de seneste fem-seks år har set, at flere og flere pendler væk fra de store centre, fordi der ligger rigtig mange spændende arbejdspladser uden for de store byer. Han nævner Brande som det gode eksempel. Her har virksomheder Siemens, Bestseller og en stor kartoffelmelsfabrik slået sig ned, og de tiltrækker arbejdskraft fra Aarhus, Vejle og Silkeborg, skriver Jyllands-Posten