EU ser fremgang i dansk økonomi

Der er lys forude. Velstanden vil igen begynde at vokse i et nogenlunde rask tempo. Faktisk kan væksten til næste år blive den største i ti år, hvis en ny prognose fra Europa-Kommissionen holder stik.

Finansminister Bjarne Corydon kan glæde sig over, at EU ser en lysere fremtid forude. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi er på vej op i omdrejninger. Væksten vil tage til fra beskedne 0,8 procent sidste år til 1,7 procent i år og 2,1 procent til næste år, hvilket vil være den største fremgang siden 2006, altså i hele ti år.

Det forudser Europa-Kommissionen i sin nye vinterprognose, som også forudser bedre tider i hele EU.

»For første gang siden 2007 ventes der økonomisk vækst i alle EUs medlemslande. Den økonomiske aktivitet ventes kun at tage lidt til i EU og euroområdet, men til næste år vil væksten accelerere yderligere,« hedder det i prognosen.

Herhjemme er det især fremgang i det indenlandske forbrug og investeringer, som vil skabe mere aktivitet, mens det går langsommere med eksporten, som er negativt påvirket af den svage vækst i resten af Europa.

EUs skøn for Danmark er uændrede i forhold til deres efterårsprognose og er nogenlunde på niveau med, hvad regeringen, vismændene og flere andre også venter i dansk økonomi.

Det er især den store private opsparing i virksomheder og husholdninger, som Europa-Kommissionen tror vil blive bragt lidt ned og omsat i mere forbrug. Men den lave rente, lave inflation og stigende beskæftigelse trækker også i retning af øget forbrug og dermed større økonomisk vækst.

Også boligmarkedet er i bedring, hvilketgivermange en formuegevinst, men her betegner Europa-Kommissionen dog fortsat udviklingen som »skrøbelig med store regionale forskelle.« Det er således især prisen på lejligheder i de større byer, der er steget, mens tingene står mere stille på andre dele af boligmarkedet.

Europa-Kommissionen tror også, at arbejdsløsheden herhjemme fortsætter med at falde, og så peger de på, at det især er udenlandske faktorer, som risikerer at føre til nye økonomisk skuffelser herhjemme. Men der er også en mulighed for, at det kommer til at gå bedre end ventet, hvor forbruget og investeringerne stiger mere end forudsagt.

De offentlige finanser vil i 2014 vise overskud især på grund af engangsindtægter fra omlægning af kapitalpensioner, mens der i år er udsigt til et underskud på 2,8 procent af bruttonationalproduktet (BNP), vurderer Europa-Kommissionen.