Rangvid: Danmark kan blive en af ECB-aktionens største vindere

Selvom ingen af de 1.140 milliarder euro i Mario Draghis opkøbsprogram vil blive brugt i Danmark, kan vores økonomi være en af dem, der får mest gavn af operationen, vurderer professor Jesper Rangvid fra CBS.

Professor Jesper Rangvid tror på en relativt stor effekt på dansk økonomi efter ECB's opkøbsprogram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der er ikke altid let at være en lille åben økonomi, men med udsigt til 1.140 milliarder nye, friske euro i omløb i Eurozonen, kan det vise sig at være en rigtig stor fordel.

På trods af, at ingen af Den Europæiske Centralbanks obligationsopkøb vil ske i Danmark, kan dansk økonomi faktisk vise sig at blive en af de største vindere relativt set.

Danmark er nemlig meget mere følsom over for effekten af et spirende europæisk opsving, fastslår Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

»Effekten af ECB's støtteopkøb vil komme via to kanaler - den direkte effekt på, at bankerne får flere penge, og via en stigende eksport, hvoraf den sidste helt klart vil være den største af de to. Vi er en lille åben økonomi, så i forhold til størrelsen, kan effekten blive større hos os relativt set, sammenlignet med mange af de økonomier. hvor der vil ske direkte opkøb,« siger Jesper Rangvid.

Det, som Europa primært

Faktisk har Danmark meget mere brug for eksportvækst, som kan sætte gang i investeringerne end for kapitalindskud i bankerne. De har nemlig masser af penge i forvejen, fastslår Jesper Rangvid.

»Bankerne er velkapitaliserede og har indlånsoverskud. Det er efterspørgslen fra virksomhederne, og bankernes vurdering af deres kreditværdighed, som er afgørende, og det er det, vi mangler,« siger Jesper Rangvid.

Det samme gælder faktisk i Eurozonen.

»Selv i de lande, hvor opkøbene vil ske direkte, er det slet ikke det, der kommer til at gøre den store forskel. Det er ligegyldigt, om banken har en milliard stående i obligationer eller i euro. Det, det handler om, er at der skal efterspørges og bevilges flere lån,« siger Jesper Rangvid.

Derfor er det afgørende, at opkøbene svækker euroen, og dermed giver de europæiske lande en konkurrencefordel over for resten af verden. Det gælder også Danmark, fordi kronen er bundet tæt til den fælleseuropæiske valuta.