Ekspert: Både Grækenland og EU vinder på aftale

Lektor i græske forhold Tom Terkelsen Kristensen kalder fredagens aftale mellem Grækenland og Eurogruppen for et klassisk kompromis, hvor begge parter har givet og taget.

Foto: EMMANUEL DUNAND.
Læs mere
Fold sammen

GRÆKENLAND: Både EU og Grækenland kan med rette erklære sig som vindere efter fredagens aftale, der forlænger den europæiske hjælpepakke til grækerne med fire måneder. Sådan lyder vurderingen fra Tom Terkelsen Kristensen, der er ekstern lektor i græske forhold ved Københavns Universitet.

»Der er tale om et klassisk kompromis, hvor begge parter kan sige, at de har vundet,« konstaterer han.

På den ene side har Eurogruppen fået igennem, at grækerne skal overholde en række krav, mens grækerne omvendt kan glæde sig over at få mere indflydelse på, hvor sparekniven skal skære.

Tom Terkelsen Kristensen kalder det et »nationalt råderum«.

»Det betyder, at grækerne selv kan beslutte, hvad det er for typer af reformer, man vil indføre - i stedet for at reformerne dikteres udefra. Inden for nogle rammer kan grækerne selv beslutte, om de vil spare på punkt a eller punkt b, og det er nyt i forhold til den gamle aftale,« siger han.

I aftalen, som Eurogruppens finansministre blev enige om fredag aften efter flere dages nervekrig, er Grækenland og de øvrige lande nået til enighed om en fire måneders forlængelse af det økonomiske sikkerhedsnet. Grækenland skal overholde de medfølgende krav, men forskånes for nye sparekrav.

Samtidig skal den græske regering allerede på mandag præsentere en liste med politiske initiativer, som den agter at gennemføre for at kunne leve op til betingelserne i aftalen. Det bliver dog ikke det store problem, vurderer Tom Terkelsen Kristensen.

»De konkrete forslag har Syriza (regeringspartiet, red.) for længst udarbejdet. Partiet har det seneste år haft en ekspertgruppe til at sidde og arbejde med det, så de har bud på, hvad det er for reformer.«