Eurolande er enige om forlængelse af græsk hjælpepakke

Efter en lang række samtaler på tomandshånd er eurogruppens finansministre fredag blevet enige om at forlænge Grækenlands hjælpepakke med fire måneder.

Foto: YVES HERMAN. Den græske finansminister Yanis Varoufakis
Læs mere
Fold sammen

EU: Grækenlands kriseramte økonomi får fire måneder mere at ånde i. Eurogruppens finansministre blev fredag aften enige om at forlænge den europæiske hjælpepakke til Grækenland med fire måneder, bekræfter kilder ifølge nyhedsbureauet Reuters. »Så er det sket. Fire måneder mere,« skriver en af kilderne.

I erklæringen skulle Grækenland og de øvrige 18 eurolande være enige om en fire måneders forlængelse af sikkerhedsnettet. Grækenland vil overholde de medfølgende krav, men bliver forskånet for nye sparekrav.

Ifølge kilder fra eurogruppen er det med den nye aftale et krav, at Grækenland inden mandag skal komme med en liste over de politiske initiativer, som der skal indføres for at sikre, at det kriseramte land overholder betingelserne i planen.

Den samlede lånepakke til Grækenland fra eurolandene og Den Internationale Valutafond (IMF) er på svimlende 240 milliarder euro (1.785 milliarder kroner), når alle pengene er udbetalt. Grækenland har ikke fået de sidste dele udbetalt endnu, fordi det kræver, at reformerne er gennemført efter planen.

Pakken indeholder også en buffer på omkring otte milliarder euro (cirka 60 milliarder kroner), som kan bruges til at styrke de græske banker med frisk kapital.

Dertil kommer assistance fra Den Europæiske Centralbank (ECB), som både ejer græske obligationer for omkring 27 milliarder euro, samt i flere omgange - senest onsdag aften - har hævet loftet for den nødfinansiering, som de græske banker reelt overlever på i øjeblikket.