Det offentlige i vejen for iværksætteri

Vækst. Eksperter er enige om, at den offentlige sektors størrelse og adfærd reducerer antallet af nye vækstvirksomheder i Danmark.

Den offentlige sektors størrelse og indkøbsadfærd er i vejen for udviklingen af iværksætter-virksomhederne i Danmark.

Det var flere eksperter enige om på en konference om iværksætteri, som den liberale tænketank CEPOS holdt i går i København.

Her var både det statslige ventureselskab, Vækstfonden, venturebranchen og vækst-virksomheder repræsenteret.

Størrelsen af den offentlige sektor er blandt andet et problem, fordi de nye storkommuner er meget optagede af selv at producere serviceydelser i stedet for at lægge opgaverne ud til private.

- Vi skal have skabt en kultur, hvor kommunerne ser sig selv som opgaveløsere og ikke som producenter. Det giver de nye storkommuner en god anledning til, men den bliver ikke benyttet ret mange steder, sagde den tidligere borgmester i Lejre Kommune, folketingsmedlem Jens Hald Madsen (V), på konferencen.

Flere små indkøbSamtidig er både staten og kommunerne i gang med at centralisere deres indkøbspolitik til fordel for større anerkendte leverandører.

Det gør det svært for mindre iværksættervirksomheder at finde kunder i det offentlige, som de kan referere til.

- Det ville være en stor hjælp for iværksætter-aktiviteten i Danmark, hvis man besluttede, at en vis del af det offentliges indkøb skal gå til mindre virksomheder. Det gør man med stor succes i USA, sagde vækstfondens adm. direktør Christian Motzfeldt på konferencen.

Han blev bakket op af den administrerende direktør for medico-virksomheden Topotarget, Peter Buhl Jensen

Personskatten genererPå konferencen fremlagde CEPOS en analyse, der viser, at virksomhedsetablering og iværksætteri i højere grad finder sted i lande med lavt skattetryk end i lande med en stor skatteyder-finansieret offentlig servicesektor.

Flere af konferencens deltagere var skeptiske over for den konklusion. De pegede i stedet på kulturelle barrierer for øget iværksætteri som hovedårsagen til, at relativt få danskere overvejer at starte egen virksomhed.

- En iværksætter tænker ikke på skatten, når han går i gang som selvstændig. Han er optaget af en ide, sagde statsautoriseret revisor Carsten Collin fra revisionsfirmaet Ernest og Youngs iværksætter-afdeling.

Eksperterne - blandt andre den administrerende direktør i venture-selskabet, IVS, Lars Bruhn pegede til gengæld på, at det høje personskattetryk er et problem, når iværksættervirksomhederne kommer til vækstfasen.

- Det er simpelthen svært at finde og fastholde folk med de rigtige kompetencer, mente Lars Bruhn.

Han blev bakket op af adm. direktør Peter Buhl Jensen fra Topotarget.

- Hvis vi skal have en ekspert inden for biotek, forlanger han typisk 60.000 kr. om måneden efter skat. Det betyder, at han skal have 110.000 kr. om måneden i løn i Danmark. I England kan jeg få to eksperter for det samme beløb. Derfor er vi nødt til at lægge en del af vore aktiviteter her, sagde Peter Buhl Jensen.