Danskerne myldrer i arbejde

Ikke siden august 2009 har så mange været i arbejde, viser friske tal. Beskæftigelsen i Danmark er rekordhøj, og snart kan vi stå med et nyt problem - mangel på arbejdskraft, advarer analytiker.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere danskere kommer i job. Beskæftigelsen har ikke været højere siden 2009.

Det seneste år er antallet af lønmodtagerjobs steget med 33.300, og alene fra februar til marts voksede det med 4.300. Nu har næsten 2,6 millioner danskere et lønmodtagerjob, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, som kom torsdag morgen.

»Den fortsatte stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen viser, at vi har retning mod et nyt jobopsving i dansk økonomi. Vi forventer en beskæftigelsesfremgang på cirka 35.000 personer i år. Dermed er fundamentet også lagt for en positiv, økonomisk spiral, hvor stigningen i beskæftigelsen vil løfte efterspørgslen og dermed virksomhedernes behov for at ansætte yderligere medarbejder,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han forventer derfor, at bruttonationalproduktet for 2015 vil vokse med omkring to procent.

Analytiker: Jubelbrølet bør ikke blive for stort

Tore Stramer fremhæver dog, at selv om det går godt i Danmark, blegner beskæftigelsen i forhold til Tyskland, Norge og Sverige.

»Jubelbrølet bør altså ikke blive for stort på baggrund af dagens positive tal,« tilføjer han.

Siden foråret er beskæftigelsen vokset med 58.800 personer.

»Det er meget positivt, at beskæftigelsen måned efter måned viser så stærke takter. Det bekræfter, at opsvinget på det danske arbejdsmarked efterhånden har fået rigtigt godt fat. Fremadrettet ser det også rigtigt godt ud, og flere prognoser for dansk økonomi opjusteres i øjeblikket,« konstaterer chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Han slår dog fast, at der fortsat er langt til normale tilstande på det danske arbejdsmarked. Mange er fortsat uden arbejde.

Også i Dansk Byggeri er der begejstring.

»Det danske arbejdsmarked er i øjeblikket bomstærkt med nu 23 måneder i træk med fremgang. Vi mangler dog endnu at se BNP-væksten ligge over den strukturelle vækst i mindst to kvartaler i træk, før et samlet opsving for dansk økonomi kan proklameres,« siger cheføkonom Bo Sandberg, som især glæder sig over, at byggebeskæftigelsen har overrasket positivt i år, og at endnu 300 fra februar til marts er kommet i arbejde.

Nyt problem truer forude: mangel på arbejdskraft

Danmarks Statistiks tal omfatter alle lønmodtagere, uanset om de er på hel- eller deltid, og uanset om de bor i eller uden for Danmark. Også lønmodtagere med lønmodtagerjob som bijob til et hovedjob som selvstændig, er talt med.

I Nordea hæfter senioranalytiker Jan Størup Nielsen sig ved, at »den stigende beskæftigelse i den private sektor er en afgørende brik i den igangværende genoprejsning af dansk økonomi, da den både udgør en vigtig kilde til stigende købekraft blandt husholdningerne og samtidig mindsker presset på den offentlige saldo«. Han forventer, at fremgangen i beskæftigelsen i det kommende år vil fortsætte.

Og det kan faktisk skabe et nyt problem, at stadig flere forlader arbejdsløshedskøen og får job.

»Denne udvikling betyder imidlertid også, at dansk økonomi relativ hurtigt risikerer at blive ramt af mangel på arbejdskraft inden for visse sektorer. Med udsigterne til en vækst op omkring 2% over de kommende år og en potentiel vækstrate på ca. 1% kan den nuværende ledige kapacitet på arbejdsmarkedet således hurtigt blive opbrugt. Det understreger endnu engang behovet for, at arbejdsstyrken bliver udvidet for at undgå flaskehalsproblemer og højere lønstigninger, der igen vil svække den danske konkurrenceevne,« siger Jan Størup Nielsen.