Danske topledere: Vi øjner mange lyspunkter

Trods dystre makroøkonomiske rystelser venter et stigende antal danske topledere større omsætning i 2015, viser ny rundspørge foretaget af Berlingske Business.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er markante lyspunkter at spore og bedre tider på vej, selv om Rusland er lammet af den værste krise i årtier, aktiekurserne rasler ned, og de 18 eurolande fortsætter med at hoste og harke.

I hvert fald hvis man spørger danske topchefer. Mange venter en større omsætning i Danmark i den kommende tid, og en stor del af erhvervslivets giganter har også planer om at skrue op for investeringerne i nye maskiner og bygninger.

Det fremgår af svar fra 204 topchefer i store og mellemstore danske virksomheder, som indgår i Berlingskes Toplederpanel. Hele 43 procent af topcheferne venter en stigende indgang af ordrer, mens blot ni procent venter færre nye ordrer i det kommende kvartal. Samtidig vil 34 procent øge investeringerne, mens kun 11 procent vil skrue ned for blusset. Det er de mest optimistiske forventninger til investeringerne i over tre år.

Adm. direktør i protein- og fiskeolievirksomheden TripleNine Group Christian Bisgaard »ser optimistisk på fremtiden« og venter stigende omsætning over en bred kam, især i Asien. Virksomheden med hovedkvarter i Esbjerg producerer proteiner og olie til fødevarer, og Christian Bis­gaard taler om »udsigt til pæn vækst«.

»Vi kan mærke stadig stigende efterspørgsel på proteiner i fødevarer. Det gælder specielt i Kina og Asien, hvor den stigende middelklasse efterspørger andre typer fødevarer,« siger Christian Bisgaard.

Men også på hjemmemarkedet er der udsigt til lidt bedre tider, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Klaus Rasmussen.

»Prisen på olie falder stort, reallønnen vokser, og beskæftigelsen er på vej op. Det peger alt sammen på, at der kommer en vis fremgang i det private forbrug. Det bliver dog eksporten, som for alvor vil trække i 2015.«

I den nye rundspørge svarer 51 procent af topcheferne, at »de ser optimistisk på de næste tre måneder«. Det er lidt færre end først på året, men markant flere end gennem både 2012 og 2013, hvor andelen af optimistiske topledere i længere perioder var på mellem 30 og 40 procent.

Topchefernes meldinger kommer, efter at regeringen netop har sænket sine skøn for væksten i dansk økonomi – men hvor der trods alt er udsigt til lidt mere aktivitet til næste år. I eurozonen lader det længe ventede opsving ligeledes vente på sig, fordi privatforbruget står i stampe, og virksomheder holder igen med nye investeringer.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ser topchefernes meldinger som endnu et tegn på bedre tider næste år, og han glæder sig »helt ned i storetåen over den nye rundspørge«.