»Vi ser store vækstmuligheder«

Flere top-ledere venter bedre tider og tror, at der vil komme flere nye ordrer i den kommende tid. Det er både hjemme og ude på eksportmarkederne, at der er en forsigtig fremgang i sigte.

Rådgivningskoncernen Cowi er en af de virksomheder, der forventer at ansætte flere medarbejdere i både Danmark og udlandet i den kommende tid. Billedet er fra en byggeplads i København. ?Arkivfoto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kan tydeligt mærke en forskel i rådgivningskoncernen Cowi. Ordrebeholdningen er højere end i mange år, og mange spændende potentielle projekter er inden for rækkevidde i ind- og udland.

»Vi kan mærke en spirende optimisme på flere af vores kernemarkeder, herunder i Danmark, uden at det skal forveksles med nogen form for jubelstemning. På den måde minder vores situation nok en del om situationen i mange andre store danske virksomheder,« siger administrerende direktør i Cowi Lars-Peter Søbye.

Store offentlige investeringer hjælper

Cowi er en af de store danske rådgivende ingeniørkoncerner, der nyder godt af store infrastrukturinvesteringer i Danmark de kommende år. De offentlige investeringer driver en stor del af værket herhjemme, men Cowi mærker også stigende privat efterspørgsel, blandt andet i forbindelse med nye domicilbyggerier i både Danmark, Norge og Sverige.

»Vi ser store vækstmuligheder i Norge og Sverige, hvor vi håber på flere væsentlige ordrer næste år. Samtidig ser det fornuftigt ud i Danmark, og derudover er der virkelig mange muligheder for høj vækst i USA, der har behov for store investeringer i infrastruktur,« siger Lars-Peter Søbye.

Cowi er en af de mange virksomheder, der forventer at ansætte flere medarbejdere i både Danmark og udlandet i den kommende tid. Investeringerne inden for blandt andet IT, og efteruddannelsen af medarbejderne skal også styrkes, og Lars-Peter Søbye hører dermed til blandt den stigende andel af danske topchefer, der skimter bedre tider forude. En ny rundspørge til Berlingskes toplederpanel viser, at topcheferne set under ét har stigende forventninger til både ordreindgangen og omsætningen i Danmark sammenlignet med den seneste rundspørge i september.

Forventningerne er målt på de fleste parametre stadig ikke på samme høje niveau som i begyndelsen af året, men alt i alt tegner der sig et billede af et erhvervsliv, der venter bedre tider næste år.

Proteinproducent venter betydelig vækst

Forventningen til virksomhedernes samlede investeringer i det kommende kvartal ligger samtidig på det højeste niveau i over tre år. Topcheferne er dog fuldt bevidste om den usikkerhed, der er forbundet med væksten i Europa – og i Danmark – der igen og igen har skuffet de seneste år.

Administrerende direktør i protein- og fiskeolievirksomheden TripleNine Group, Christian Bisgaard, hører blandt de topchefer, der regner med betydelig vækst de kommende år.

»I øjeblikket har vi fantastiske ramme-betingelser med en stærk dollar og stigende efterspørgsel på proteiner. Vi ser optimistisk på fremtiden, og vi venter stigende omsætning især i Asien,« siger Christian Bisgaard.

TripleNine Group, der har hovedkvarter i Esbjerg, anvender fisk og biprodukter fra fiskeindustrien til at producere proteiner og fiskeolie, der igen bliver brugt i fødevarer. Virksomheden har produktion i Danmark, Norge og Chile, og den eksporterer langt det meste af produktionen.

»Vi overvejer nu at udvide produktionsfaciliteterne i Chile. Vi udbygger ikke i Danmark, da vi på grund af fiskebestanden herhjemme ikke kan udbygge produktionen yderligere.«

Topchefernes stigende forventninger til investeringerne og omsætningen i Danmark får det brede smil frem hos finansminister Bjarne Corydon (S), der ser rundspørgen som »endnu et væsentligt tegn på, at der er bedre tider på vej«.

»Det glæder mig helt ned i storetåen«

»Det glæder mig helt ned i storetåen, og det falder godt i tråd med de skøn, der er kommet på det seneste. Det er meget positivt, at de ser en lysere fremtid, og det er et varsel om, at endnu flere danskere vil komme i arbejde,« siger han.

I den nye rundspørge forventer 27 procent af topcheferne et stigende antal medarbejdere i Danmark i det kommende kvartal, mens 20 procent forventer færre danske ansatte.