Business-update: Renterne peger mod recession og flere slag til aktierne

Søgsmål i millionklassen fra et biotekfirma, et imponerende ridt for dansk eksport, der er slut, og en mindre god spådom for aktierne. Det er de tre nyheder, der danner rammen om ugens sidste Business-update.

Travlhed på børsen i New York. I USA peger renterne kraftigt i retning af, at der er en recession på vej. Den store fare er, om aktieinvestorerne helt har forstået det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Mcdermid/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update, hvor vi som altid har været på nyhedsrundtur i medielandskabet for at give et overblik over dagens erhvervsnyheder.

Denne fredag skal vi høre om rente i  USA, der giver meget stærkt signal om recession. Vi skal også høre om biotekfirmaet Enochian Biosciences, der har indledt et søgsmål for et trecifret millionbeløb, men vi starter nyt om eksporten, der er en hjørnesten i den danske økonomi.

#1 Gylden milliardoptur er endegyldigt slut

Den danske eksport har tidligere buldret afsted. Sådan har det været gennem flere måneder, men det er det ikke længere. Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester faldt med 4,9 procent til 159 milliarder kroner i oktober.

Flere økonomer bemærker, at tallene viser, at eksportens store optur er slut for denne omgang.

»Efter et imponerende ridt, hvor eksporten har sat nye rekorder, så er kræfterne sluppet op. Det skyldes ikke mindst den kraftige økonomiske modvind i form af den højeste inflation i 40 år og begyndende økonomisk afmatning,« skriver cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, i en kommentar til tallene.

»Samtidig er den medvind, som søtransporten har haft i form af høje rater, vendt rundt, og raterne er faldet kraftigt. Det gør, at rederierne ikke sejler helt så store overskud hjem længere,« siger Niklas Praefke.

Der er dog også lidt godt nyt. For betalingsbalancen for de første ti måneder viste et overskud på 307 milliarder kroner. Det svarer til 15 procent af landets samlede produktion og overgår langt tidligere år, fremhæver cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Det er i modstrid med de fleste andre europæiske lande, der har underskud på betalingsbalancen. Men herhjemme har vi selv en pæn stor energiproduktion, og derfor bliver vores betalingsbalance ikke så hårdt ramt af de stigende energi- og gaspriser.

#2 Rigmand anklager forsker for snyd for millioner

Biotekfirmaet Enochian Biosciences har sagsøgt sin tidligere topforsker for bedrageri. Selskabet anklager ham for at have forfalsket forskningsdata. Det skriver borsen.dk

Det er den danske Pandora-rigmand René Sindlev, der er ejer og stifter af selskabet. Han hævder at være blevet bedraget for omkring 180 millioner kroner af selskabets egen medstifter, medejer og tidligere topforsker Serhat Gumrukcu.

Børsen er kommet i besiddelse af det amerikanske søgsmål.

De 180 millioner kroner har Enochian Biosciences betalt for at købe og udvikle to lægemidler, som Serhat Gumrukcu har opfundet. De pågældende lægemidlerne skulle behandle henholdsvis covid-19 og leverinfektionen hepatitis B.

Ifølge Enochian Biosciences er problemet, at Serhat Gumrukcu har manipuleret med og i flere tilfælde direkte fabrikeret de data, som han har brugt til at overbevise selskabet om, at lægemidlerne virkede.

Anklagen kommer på et tidspunkt, hvor Serhat Gumrukcu sidder varetægtsfængslet i USA. Han er tiltalt for at have bestilt et lejemord, som kostede en 49-årig mand livet i 2018.

Serhat Gumrukcu har haft et årelangt parløb med Enochian Biosciences og René Sindlev. Men det parløb markerer søgsmålet enden på.

#3 Dårligere udsigter for aktierne

Det er noget teknisk, men forskellen mellem renterne på den to- og den tiårige amerikanske statsobligation er den største siden 1981. Det betragtes som et sikkert tegn på, at den amerikanske økonomi styrer mod en recession. Det skriver finans.dk.

Det hedder en inverteret rentekurve, og den kommer, når renterne på de korte obligationer overhaler renterne på de lange obligationer. Gennem de seneste 50 år har der været en økonomisk recession i USA i kølvandet på, at den amerikanske ti- og toårige rentekurve er inverteret.

Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker i Nordea, siger, at det »er et stærkt recessionsignal«.

I forhold til aktierne er problemet, at kurserne røget i vejret i både Danmark og i USA i den seneste tid. Det tyder på, at investorerne ikke helt har indregnet, at en recession i den amerikanske økonomi er på vej.

»Man har handlet på, at inflationen skal ned, således at renterne ikke skal stige, men recessionen ligger også og ulmer, og den er bare ikke blevet indregnet fuldt ud i aktiemarkedet,« siger Frank Øland til finans.dk.

Han forventer, at Europa vil ende i en recession før USA, og den også vil være dybere.

Fire uundværlige fra Berlingske Business:

A. Lev med det! Er Kinas coronakovending en økonomisk gamechanger?

Kina har nu endeligt forladt nultolerancen over for corona og er i fuld gang med at ophæve de indenlandske restriktioner, og den omfattende testning er nedskaleret. Men de tre år med corona har ikke skabt samme basis for et buldrende kinesisk genåbningsopsving som i Vesten. Både på kort og langt sigt er der mørke økonomiske skyer om præsident Xi Jinpings Kina. Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie.

Læs kommentaren her.

B. Seks danskere under 30 år hyldes på prestigefyldt, international liste

Et verdenskendt dansk tøjmærke, en e-sportsudøver og stifteren af en fremadstormende softwarevirksomhed er kommet i fornemt selskab på erhvervsmagasinet Forbes' liste »30 under 30 – Europa«.

Læs historien her.

C. For et år siden fik hans virksomheder millionbøde. Nu hædres han af stort revisionsfirma

Blot et år efter historisk dom og millionbøder har PwC tildelt fynsk milliardær en særlig hæderspris for hans livslange indflydelse på dansk erhvervsliv. Det sender et »uheldigt signal«, siger professor i virksomhedsetik. PwC mener, at den alvorlige sag ikke skal farve det samlede billede af prismodtagerens indsats.

Læs historien her.

D. 34 rigmænd er flyttet til udlandet og har taget milliarder med sig

Norge har i år oplevet en sand udvandringsbølge af rigmænd, og de har taget store formuer med sig. I 2022 er 34 rigmænd flyttet til andre lande, og med sig har de taget en skattepligtig formue på over 30 milliarder norske kroner, svarende til 21,3 milliarder danske.

Læs historien her.

Fra sociale medier: Her sætter danskerne rekord

Under corona var vi helt lukket ned og havde ikke mulighed for at tage på eksempelvis hotel. Den mulighed har vi igen fået, og det har fået danskerne til at tage revanche.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i oktober var 1,60 millioner overnatninger på de danske hoteller. Samlet set har 2022 budt på 15,88 millioner overnatninger.

Den hidtidige rekord stammer tilbage fra 2019, hvor vi havde i alt 17,07 millioner overnatninger.

Den rekord nærmer vi os kraftigt, bemærker privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.