Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
God morgen og velkommen til ugens andet Business-overblik.
I dag skal vi høre om brugte biler, de fremtidige råvarepriser og om stor mediekoncern, der er i gang med nogle gennemgribende forandringer. Vi skal også høre om den amerikanske økonomi, der er nederst på ny liste. Men vi starter med et nyt lovforslag, der deler vandene.
Banker afviser lovforslag fra SF og regeringen
Det duer ikke. Så klart lyder det fra Finans Danmark. Meldingen kommer efter, at regeringen og SF er gået sammen om et lovforslag, der vil gøre, at bankerne er forpligtigede til at give erhvervsdrivende en bankkonto. Det skriver finans.dk.
Bankerne vil kun kunne afvise erhvervsdrivende, hvis nogle helt specielle ting taler for det. Det kan være en konkret mistanke om, at virksomheden skal bruges til hvidvask og terrorfinansiering.
SMVdanmark og Dansk Industri er glade for forslaget, fordi det for virksomhederne er essentielt at have en bankkonto. Finans Danmark afviser derimod og kalder det meget vidtgående at lave en lovgivning, hvorefter nogle private virksomheder skal tvinges til at tage andre ind som kunder.
Administrerende direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard kalder forslaget for et skråplan, og han savner klarhed over, hvornår bankerne må afvise en virksomhed på baggrund af mistanke om hvidvask.
»Hvis en kunde har en meget stor kontantomsætning, må man så afvise? Er det en gyldig grund til at være forsigtig,« siger Ulrik Nødgaard.
USA får overraskende bundplacering
Det kan godt være, at den amerikanske økonomi er kommet hurtigt ud af coronakrisen, men ikke alt er helt optimalt. Mere præcist indtager den amerikanske økonomi en bundplacering på en ny liste lavet af Nordea. Kun Spanien og Japan har klaret sig dårligere. Det skriver borsen.dk.
Det nye indeks er målt på bnp, arbejdsløshed, inflation og offentlig gæld. Nordea har sammenlignet 17 OECD-landes økonomier under krisen. Det er sket på baggrund af nøgletal hentet i slutningen af 2019 og frem til tal for den amerikanske inflation, der kom i sidste uge.
»Jeg blev overrasket, da jeg så listen, fordi USA dukkede op langt nede,« siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.
Han fremhæver, at USA er kommet hurtigt og godt ud af krisen, men det har haft sin pris.
»Prisen er den høje inflationsrate, som landet oplever i dag. Samtidig har USA oplevet en meget kraftig stigning i sin gæld,« siger Helge Pedersen.
Aller Media indleder aktivistisk opgør
Aller Media er et mere end 100 år gamle mediehus, og nu er det i gang med en større digital transformation, der skal bringe mere substans og aktivisme ind i udgivelserne. Det skriver Berlingske.
Aller kommer ud til millioner af danskere med ugeblade og magasiner som Se og Hør, Femina og Vi Unge. I spidsen for det hele står Charlotte Riparbelli.
»Vi skal kunne noget andet i dag i Aller Media. Ugeblade og magasiner har ligesom alle andre journalistiske medier en pligt til at tage nogle agendaer op og afspejle de megatrends, der er i samfundet,« siger Charlotte Riparbelli.
Hun understreger, at Aller skal gøre sig ekstra umage, fordi det er medier, som man ikke traditionelt tænker bidrager til den offentlige debat.
Storbanker tror på stigende råvarepriser
Det er dyrt at være dansker, og det vil det sikkert være nogle år endnu. Det er nemlig ikke kun energipriserne, som er på vej op. Priserne på en lang række andre råvarer er også på vej op, og det vil en afslutning på pandemien ikke lægge en dæmper på. Det skriver finans.dk
En lang række andre råvarer fra mad til metaller stiger også.
Det er blandt andre Goldman Sachs, Deutsche Bank og Nordea, der mener, at vi er i starten af en flerårig periode med prisstigninger på en lang række råvarer. Det kalder økonomerne for en supercyklus.
»Man kan godt tale om en ny supercyklus for især de råvarer, som man skal bruge mange af i den grønne omstilling,« siger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.
Han fremhæver, at der slet ingen tvivl om, at efterspørgsel efter blandt andet kobber, aluminium og sjældne jordarter har været kraftigt stigende.
»Den grønne omstilling presser også energipriserne op i takt med, at man skal væk fra fossile brændstoffer,« siger Helge Pedersen.
Udviklingen ses ved, at det brede Thomson Reuters CRB-indeks er steget hele 127 procent siden slutningen af april 2020. Det skyldes i høj grad de stigende energipriser, men indekset indeholder også 19 forskellige råvarer, hvor af en stor del ikke har nogen tilknytning til energi.
Brugte biler bliver revet væk
I 2021 købte danskerne brugte biler som aldrig før.
Mere præcist 446.000 af slagsen. Det er 6.000 flere brugte biler end i 2020 – og en historisk rekord.
Det viser tal fra Bilbasen, skriver Finans.
Mere sløjt står det dog til med salget af nye biler, der med 186.604 solgte personbiler, er det laveste siden 2013.
Mangel på mikrochips hos bilfabrikkerne har de sidste to år udfordret forhandlere i leveringen af de nye biler.
»Det er også klart, at folk ser på alternativer til en ny bil, hvis de oplever, at der er lang ventetid på en ny bil,« siger Jørgen Bomberg. Jørgen Bomberg, direktør i Dansk Bilforhandler Union (DBU)
Problemer med at få nye biler hjem er ikke kun noget, vi mærker i Danmark. I hele Europa har forhandlere øjnene rettet mod brugte biler som følge af situationen. Derfor mener direktøren i Dansk Bilforhandler Union, at 2022 også vil blive et år i brugtbilsalgets tegn.
Tre forhold, som investorerne bør holde øje med
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har blandt andet fokus på den stigende oliepris:
- ·Kl. 11 offentliggøres den tyske tillidsindikator, ZEW. Investorerne følger med i forventningerne til den tyske økonomi, og her er indikatoren en af dem, som investorerne holder øje med.
- ·Olieprisen stiger fortsat. I dag til lige over 87 USD. Retningen er sat mod 90 og måske mod 100. Stigende oliepriser vil potentielt kunne gøre investorerne lidt nervøse, da det ikke mindst er herfra den stigende inflation kommer fra.
- Efter en amerikansk helligdag er investorerne igen tilbage ved handelstasterne. Fortsætter den seneste nedtur for de amerikanske teleaktier, og flytter investorerne flere penge over i lavt prissatte valueaktier, og er der stadig udsalgstendenser i de større danske aktier?
Det sker på markederne
Aktier – indeks og udvikling i procent
USA – lukkekurser fredag:
Dow Jones: -0,56 procent
S&P 500: +0,08 procent
Nasdaq: +0,59 procent
Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:
Japan Nikkei: -0,32 procent
Hongkong Hang Seng: -0,43 procent
Kina CSI: +0,61 procent