Thorning om terrorangreb: Frankrigs præsident ringede og fortalte, at hans ambassadør lå under et bord i Krudttønden

I et nyt tv-program tænker Helle Thorning-Schmidt tilbage på terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København. Fold sammen
Læs mere

Den danske befolkning blev rystet og efterladt i sorg, da den 22-årige terrorist Omar El-Hussein skød og dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan i februar 2015.

Forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt fortæller, hvordan hun oplevede de hektiske dage, hvor Danmark var ramt af terror.

»Lidt usædvanligt banker livvagterne på og siger, der er sket noget nede i Krudttønden,« siger Helle Thorning-Schmidt i tv-programmet 'Forbrydelser, der rystede Danmark', som bliver sendt onsdag aften på Kanal 5.

Hun boede 1,5 km væk fra Krudttønden på Østebro, hvor Omar El-Hussein skød og dræbte den 55-årige Finn Nørgaard 14. februar.

Her ses Omar El-Hussein. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Livvagterne blev hos den daværende statsminister, mens de forsøgte at finde hoved og hale i situationen, der hele tiden var under udvikling.

Men det var faktisk den franske præsident, som mere eller mindre oplyste hende om, hvad der var sket.

»Det mest mærkelige, der sker, er, at præsident Francois Hollande ringer til mig, og ved, der foregår noget nede i Krudttønden, og vil spørge mig, hvad der sker, fordi hans ambassadør ligger under et bord i Krudttønden. På den måde får jeg at vide, hvad der foregår dernede,« siger hun.

Francois Hollande skrev sms'er med den franske ambassadør mens angrebet fandt sted.

I programmet bliver flere øjenvidner til angrebet på Krudttønden interviewet. Alle fortæller, hvordan de forsøgte at flygte fra stedet.

»Først forstår jeg ikke, det er skud. Det er måske ubevidst, at jeg ikke vil erkende det,« siger Dennis Meyhoff Brink.

Arrangementet på Krudtønden handlede om kunst, blasfemi og ytringsfrihed. Det fandt sted en lille måned, efter at terrorister stort set udslettede det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion, efter man havde genoptrykt Muhamed-tegninger.

»Da jeg indser, det er skud, tænker jeg straks: 'Nu er det vores tur. Nu er det kommet til os',« siger Dennis Meyhoff Brink.

Han og de andre vidner fortæller, hvordan folk i starten lå helt stille på gulvet og gemte sig i Krudttøndens lokaler. Derefter spredte der sig en panisk stemning og nogle forsøgte at flygte fra stedet.

Men som de fleste ved, så var drabsmanden Omar El-Hussein langt fra færdig med sine ugerninger der.

Natten til lørdag 15. februar tog han hen til synagogen i Krystalgade, hvor der blev afholdt en bat mitzvah.

Her skød og dræbte terroristen den frivillige vagt Dan Uzan og sårede to betjente omkring 04.00.

Nyheden om endnu et angreb ramte den daværende statsminister hårdt.

»Jeg bliver helt chokeret. Det slår mig meget ud, at der har været et nyt angreb, og Dan (Uzan, red.) er afgået ved døden. Det er så tragisk, og jeg bliver så ked af det den nat og meget nervøs for, hvad er det næste,« siger hun.

Politiet lykkedes dog at finde frem til Omar El-Hussein om natten på Nørrebro. De konfronterede ham ved Svanevej tæt på Nørrebro Station. Han blev dræbt i en skudveksling med tre betjente, der var fulgt efter ham fra Mjølnerparken.

'Forbrydelser der rystede Danmark' bliver sendt onsdag aften 21.00 på Kanal 5. Programmet kan også streames på Dplay.